Туберкульоз! Настав час діяти!

 

Всесвітній день боротьби з туберкульозом 2020р. проходить під гаслом «Час настав».
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, третя частина населення планети інфікована мікобактерією туберкульозу. У світі майже 10 мільйонів хворих на туберкульоз. Щорічно туберкульоз вбиває понад 1,5 мільйона осіб – більше, ніж будь-яка інша інфекція.
Туберкульоз – поширене хронічне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Найчастіше хвороба вражає легені, також може розвиватися патологічний процес в інших органах і тканинах.
Збудник туберкульозу (мікобактерія туберкульозу) досить стійкий до різноманітних факторів зовнішнього середовища. 
Джерелом інфекції може бути хвора людина, тварини, а також заражені збудником продукти тваринного і рослинного походження. Один хворий на туберкульоз може інфікувати в середньому 10-15 здорових осіб, а якщо він перебуватиме в місцях великого скупчення людей, то й більше.
Найбільший ризик захворіти мають:
-    люди, які перебувають в постійному контакті з хворим на туберкульоз;
-    інфіковані ВІЛ та хворі на СНІД;
-    ті, що зловживають алкоголем, або вживають наркотики;
-    люди зі зниженим імунітетом внаслідок неповноцінного харчування та поганих умов життя, чи через наявність хронічних захворювань;
-    діти та люди похилого віку через послаблений імунітет.
Початкова стадія хвороби  безсимптомна. В подальшому можуть з’явитися: швидка втомлюваність, зниження апетиту, схуднення, підвищення температури тіла до 37-37,5С, кашель або покашлювання.
Щоб перевірити та попередити наявність хвороби треба пройти тестування на туберкульоз у свого сімейного лікаря.
Туберкульоз без лікування – це некерована хвороба, і лише протитуберкульозні ліки можуть її зупинити. У лікуванні цього захворювання  найголовніше - чітке дотримання усіх рекомендацій лікаря. Неправильне лікування (нерегулярний прийом препаратів, прийом не усіх, призначених лікарем ліків, раннє припинення лікування) приносить більше шкоди, ніж користі, оскільки воно перетворює легко виліковну форму хвороби у важко виліковний лікарсько-стійкий туберкульоз. Сьогодні для лікарів – це значна проблема!
Не існує єдиного способу захисту від цієї недуги. Основним профілактичним заходом є вакцина БЦЖ, яку роблять в перші 3-5 днів життя дитини. Дорослим важливо  відмовитись від шкідливих звичок, зміцнювати свій імунітет, дотримуватися гігієнічних заходів у приміщеннях, де присутня велика кількість людей.
В контексті Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом цього року ВОЗ закликає уряд, громади, задіяні проблемою туберкульозу, організації громадянського суспільства, установи охорони здоров'я та національних і міжнародних партнерів об'єднати сили під девізом "Виявити, лікувати всіх, ліквідувати ТБ" з тим, щоб ніхто не був залишений без уваги.
Час діяти! Час ліквідувати туберкульоз!

Міський фтизіатр  Л.В.Муравльова
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner