Лиманська ОТГ: успішний проект української громади!

 

Мешкаці Лиманської ОТГ розказують про найбільші здобутки та успіхи своєї громади у інфраструктурі, фінансовій сфері, сільському господарстві тощо.
 

Фінансовий портал Maanimo проводить масштабний проект «Історії громад: успіх-2019», присвячений реформі децентралізації. Ми хочемо розповісти найцікавіші історії успіху українських ОТГ і сьогодні публікуємо історію успіху Лиманської ОТГ, що в Донецькій області.
Територія Лиманської ОТГ складає 1210 кв.км. Об’єдналися: міська, 5 селищних та 7 сільських рад з загальною кількістю населення 42,9 тис.осіб.
До складу громади увійшли 40 населених пунктів:  смт.Ямпіль, смт.Дробишеве, смт.Зарічне, смт.Ярова, смт.Новоселівка, с.Нове, с.Мирне, с. Соснове, с.Ставки, с.Закітне, с.Торське, с. Дерилове, с.Олександрівка, с. Рідкодуб, с.Карпівка, с. Новомихайлівка, с. Липове, с.Катеринівка, с.Шандриголове, с. Середнє, с.Зелена Долина, с.Крива Лука, с.Озерне, с.Діброва, с.Каленики, с.Рубці, с.Лозове, с.Вовчий Яр, с.Коровій Яр, с. Яцьківка, с.Кримки, с.Терни, с.Ямполівка, с.Колодязі, с.Іванівка, с.Новосадове, с.Брусівка, с. Старий Караван, с.Щурове.

Центром Лиманської ОТГ є місто Лиман.


Цимідан Петро Федорович, заслужений працівник сільського господарства, повний кавалер Знаку Пошани “Шахтарська Слава”, депутат Донецької обласної ради двох скликань.
У липні 2015 року за ініціативою депутатів міської ради створено Краснолиманську міську об’єднану територіальну громаду (Краснолиманська міська ОТГ). У лютому 2016 року, згідно Постанови Верховної Ради України від 04.02.2016 м. Красний Лиман перейменовано у місто Лиман. Краснолиманська міська ОТГ перейменовується у Лиманську міську ОТГ.
В Донецькій області Лиманська ОТГ є найбільшою за площею, кількістю рад та населенних пунктів, що об’єдналися, а також  за кількістю населення громади.
Лиманська ОТГ є унікальною в Україні, так як об’єдналася  в межах територіальної одиниці району, та ще з Радянського Союзу існувала без райдержадміністрації та районної ради. Тобто є приміром децентралізації.
 

Місцева цільова Програма «Громадський бюджет Лиманської об’єднаної територіальної громади на 2017 – 2020 роки»
Це прогресивний документ, який базується на європейському досвіді. Суть цієї програми така: за ініціативи будь-якого представника територіальної громади може бути реалізований той чи інший проект. Це може будь-яка ідея — від культурних і суспільних проектів до заходів з благоустрою, реконструкції територій та об’єктів. Головне — вона має сподобатися мешканцям нашої об’єднаної територіальної громади і бути підтримана ними.  Обрати ідею, поговорити з сусідами, пройти марафон голосування, проходження експертизи, злагоджена робота головних розпорядників коштів і нарешті задуми найактивніших мешканців Лиманської громади втілені в життя. Участь в конкурсі “Громадський бюджет” навчила мешканців громади об’єднуватися, спілкуватися із оточуючими, переконувати їх підтримати спільний проект.
В рамках “Громадського бюджету” проводяться консультаційні семінари, інформаційна кампанія, засідання Координаційної ради конкурсу “Громадський бюджет”, підготовка та презентація проектів, електронне та паперове голосування, впровадження проектів-переможців, урочисте відкриття об’єктів, звітування головних розпорядників коштів за реалізацію проектів, висвітлення інформації в ЗМІ, офіційному сайті міської ради, е-сервісі “Бюджет участі”, мережі інтернет.
Так, в 2017 році  виділено 500,0 тис. грн. і було подано — 11 проектів, в 2018 році виділено 750,0 тис. грн, і подано 19 проектів, в 2019 році виділено 1000,0 тис. грн. і подано 17 проектів. Кожного року обрано однакова кількість проектів-переможців — 5, але загальна сума кожного проекту щорічно збільшувалась. Отже, якщо в 2017 році проект не повинен був перевищувати 100,0 тис., то вже в 2019 році — 200,0 тис. грн.
За період існування цільової програми було подано 47 проектів, відхилено — 2,   реалізовано 10 проектів і на даний час реалізується ще 5, різного тематичного спрямування.
 

Індустріальний парк “Лиманський” один з дієвих механізмів успішної децентралізації.
План створення Індустріального парку «Лиманський»  передбачає будівництво сучасного, високотехнологічного розвиненого господарського комплексу з ефективним управлінням технологічними процесами, з очікуваною кількістю 1200 нових робочих місць. З метою активізації економічної діяльності, залучення інвестицій в Лиманську ОТГ, створення нових робочих місць, зменшення рівня безробіття, забезпечення прискорення соціально-економічного розвитку території, підвищення конкурентоспроможності регіону міська рада стала ініціатором створення  індустріального парку “Лиманський” з орієнтацією на виробництво будівельних матеріалів, промислове виробництво будівельних та теплоізоляційних матеріалів; виробництво елементів обладнання у сфері альтернативної енергетики. Проведена значна підготовча робота:
– визначена земельна ділянка загальною площею 27,5  га;
– підписано  шість Меморандумів про співпрацю;
– розроблена та затверджена Концепція ІП;
– Міністерством економічного розвитку і торгівлі України включено до Реєстру індустріальних (промислових) парків України строком на 40 років;
– виконано 3 проектно-кошторисні документації для розбудови інженерно-транспортної інфраструктури до промислового майданчика Індустріального парку “Лиманський” та отримано 3 позитивних експертних звітів по робочим проектам. Для створення мереж газо-, водо- та енергопостачання ІП “Лиманський” необхідні кошти в сумі 10,2 млн.грн.

Інноваційний центр розвитку для дітей та молоді м. Лиман.
Інноваційний центр розвитку для дітей та молоді м. Лиман створений для надання нових якісних можливостей молоді громади через забезпечення роботи різних молодіжних платформ, які сприятимуть розвитку кожної окремої особистості і громади в цілому. Молодь Лиманської об’єднаної територіальної громади отримала сучасне приміщення, їх власний простір — відремонтований та креативний, для генерування ідей і проектної роботи, проведення тематичних та розважальних заходів, спілкування молоді за напрямками діяльності, інтересів, відкриття школи подружнього життя. Це сприяє всебічному розвитку молоді громади завдяки неформальним та інтерактивним методам навчання.

Центр надання адміністративних послуг – організовано у 2013 році. У співфінансуванні з державним бюджетом – субвенція на розвиток інфраструктури ОТГ та за підтримки Проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ «Реформа управління на Сході України» (Лиманська громада стала переможницею конкурсного відбору у 2016 році) оновлено ЦНАП. На сьогодні надається 151 адміністративна послуга мешканцям громади.

Будівництво “Центру безпеки громадян”
Центр безпеки громадян був першим створеним центром в Україні, тому став взірцем та прикладом для втілення у інших громадах.
З метою захисту життя та здоров’я мешканців, будівель на території Лиманської об’єднаної територіальної громади шляхом швидкого прибуття підрозділу та проведення відповідних кваліфікованих заходів, розроблений відповідний інвестиційний проект на суму 5,2 млн.грн. Ініціатором проекту виступала Державна служба України з надзвичайних ситуацій.  Центр безпеки громадян відкрито 23.11.2016 року. Створено 17 робочих місць.
На базі Центру у лютому 2017 року утворено комунальних заклад до складу якого увійшли 3 місцеві пожежні команди, які розташовані на сільських територіях.

Охорона здоров’я.
У центрах двох найбільших округів Дробишеве та Зарічне капітально відремонтовані амбулаторії. Створені комфортні умови для роботи персоналу, прийому і перебуванню майже 5,578 пацієнтів, проведено благоустрій території.

Соціальний захист населення.
Соціальні послуги в громаді надають: УСЗН, Територіальний центр соціального обслуговування  (надання соціальних послуг) м. Лиман, Лиманський центр соціальної реабілітації дітей — інвалідів.
На базі управління соціального захисту працює “Мобільний соціальний офіс”, який згідно графіку здійснює виїзди у віддалені населені пункти та спрощує розгляд питань щодо призначення житлових субсидій та державної соціальної допомоги; призначення адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам, тощо.
За кошти місцевого бюджету громади здійснено капітальний ремонт та оновлена матеріально-технічна база стаціонарного відділення для постійного проживання в с.Рубці.

Житлово-комунальне господарство та розвиток інфраструктури
Комунальні підприємства громади КП «Лимнський Зеленбуд» та КП “Лиманська служба єдиного замовника” проводять озелення, збереження усіх видів насаджень; охорону та догляд за пам’ятниками, утримання вуличного освітлення, санітарне очищення; поточний та капітальний ремонт доріг, багатоповерхових будинків, тощо.

Забезпечення житлом дітей — сиріт.
Третій рік поспіль Лиманська ОТГ працює з Донецькою облдержадміністрацією в Програмі забезпечення житлом дітей — сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа. За цей період в Програмі 50х50 придбано 32 квартири (всього по області майже 350 квартир) ключі та ордери передані дітям – сиротам. Омріяне житло є гарантією того, що ці діти будуть проживати та розвивати нашу громаду.

Утворено автотранспортний підрозділ при КП “Лиманська СЕЗ”.
Для вирішення питання щодо перевезення пільгової категорії  громадян  у виконавчому комітеті міської ради проведено конкурс на перевезення пасажирів автомобільним транспортом на міському маршруті № 01 “Лиман АС — Зелений Клин”. Переможцем в даному конкурсі визначено комунальне підприємство “Лиманська служба єдиного замовника”. Перевезення пасажирів розпочато з 28 листопада 2017 року 6 новими автобусами, які придбано у сумі 8,3 млн.грн. за кошти громади. Один із автобусів обладнаний підйомником та пристосований для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями. Комунальний транспорт 100% забезпечує перевезення пільгової категорії громадян.
Цим же підрозділом організоване 100% підвезення учнів та педагогів за 11 маршрутами до 10 навчальних закладів із 19 населених пунктів для чого придбано 7 нових шкільних автобусів. Створено 42 нових робочих місця.

Придбання комунальної техніки
Техніка спеціального призначення дозволяє здійснювати обслуговування потреб населення громади за оптимально короткі проміжки часу з найменшими витратами.  Реалізація проекту з придбання спецтехніки сприяє підвищенню якості надання комунальних послуг мешканцям, покращенню санітарної, екологічної та фінансової ситуації громади. За 2016-2019 роки придбано 26 одиниць спецтехніки для комунальних підрозділів:
– Машина дорожня комбінована МДКЗ
– 3 автомобіля самоскида;
– Сміттєвоз з боковим завантаженням;
– Автогідропідйомник та автовишка;
– 5 тракторів з навісним обладнанням
– бульдозер, трактор, екскаватор-навантажувача
– 10 автобусів для пасажирських перевезень, тощо.
Загальна вартість придбаної спеціалізованої техніки склала  27,1 млн. грн.
Капітальний ремонт доріг.
Проведення капітального ремонту доріг комунального значення – пріоритетний напрям роботи, передбачений Стратегією розвитку та Програмою економічного і соціального розвитку Лиманської ОТГ.
За період 2016-2019 років у громаді капітально відремонтовано 26 автомобільних доріг, а це майже 94,2 тис.кв. метрів, вартість робіт склала на суму 51,2 млн.грн.

Капітальний ремонт мереж водопостачання.
Для вирішення проблеми питної води було прийнято рішення зробити капітальні ремонти мереж водопостачання в 6 сільських населених пунктах Лиманської громади. Майже 2,6 тисячі сільських мешканців забезпечені безперебійною подачею якісної питної води.

Капітальний ремонт покрівель.
На території Лиманської ОТГ за 2016-2019 роки було виконано капітальні ремонти 52 покрівель за кошти місцевого бюджету. Сума фінансування 10,2 млн. грн.
Придбання та встановлення ігрових дитячих майданчиків.
Придбали та встановили 33 дитячих майданчика.

Громада має амбітні плани на майбутнє, здійснити:
будівництво спортивного комплексу;
створення площі Незалежності та реконструкцію парку ім. Л. Кизима
реконструювати приміщення під Інклюзивний центр;
відкрити нові автобусні маршрути;
втілення в життя проекту по генеральному плану території по вул. Незалежності м. Лиман
розбудувати мережі до Індустріального парку «Лиманський».
 

Джерело: Maanimo

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner