30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми

 

Всесвітній день протидії торгівлі людьми проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році, починаючи з 2014 року світова спільнота відзначає його 30 липня.
За даними Глобальної доповіді ООН щодо торгівлі людьми, з 21 млн людей, які є жертвами торгівлі людьми, частка жінок і дітей складає 71%.
Як зазначається в документах ООН, чоловіки, жінки та діти потрапляють до рук торговців людьми як в своїх країнах, так і за кордоном. При цьому страждають всі країни, будь то країна походження, транзиту або призначення. 
Відповідно до законодавства, торгівля людьми– здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.
Метою торгівлі людьми може бути:
•    трудова експлуатація;
•    сексуальна експлуатація, використання у проституції та порнобізнесі;
•    примусове жебрацтво;
•    примусове втягнення у злочинну діяльність;
•    примусове вилучення органів;
•    продаж дитини;
•    сурогатне материнство.
На жаль, це ганебне явище існує і в Україні. Наша країна є країною походження (звідки вивозять постраждалих від торгівлі людьми), транзиту (через Україну везуть постраждалих в інші країни) та призначення (постраждалих експлуатують в Україні).
За оціночними даними Міжнародної організації з міграції, за роки незалежності України від торгівлі людьми постраждали понад 230 тисяч осіб. Українці потерпають сучасного рабства як усередині країни, так і за кордоном.
Національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми в Україні є Міністерство соціальної політики, яке взяло на себе обов’язки формування та реалізації державної політики у цій сфері. 
У 2018 році органами соціального захисту виявлено 286 осіб, які постраждали від торгівлі людьми, з них Мінсоцполітики встановило статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 221 громадянину, що на 11,6% перевищує показник 2017 року (198 осіб) та вдвічі більше за показник 2016 року (110 осіб).
Протягом 2012–2019 років Міністерством було встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 818 громадянам (811 громадянам України і 7 іноземцям). З них 316 — це жінки, 420 — чоловіки, 82 — діти (30 хлопчиків та 51 дівчинка).
Органами Національної поліції вже у 2019 році виявлено 189 кримінальних правопорушень (проти 163 за аналогічний період 2018 року), передбачених статтею 149 (Торгівля людьми) КК України.
Основними країнами, в яких експлуатують громадян України залишаються Російська Федерація, Україна, Республіка Польща, Республіка Туреччина, ОАЕ тощо.
 Для тих, хто мріє отримати гарну роботу за кордоном, слід звернути увагу на наступну інформацію: торгівці людьми діють через агенції з працевлаштування, фірми шоу-бізнесу та служби знайомств. Також вони розміщують брехливі оголошення в газетах та на стендах, звертаються з пропозиціями просто на вулиці, допомагають матеріально, щоб затягнути людину в боргову кабалу. Часто торгівцями живим товаром виявляються добрі знайомі чи друзі, причому значний відсоток серед них – жінки. Найчастішими формами експлуатації є нелегальна секс-індустрія, примусова праця, сурогатне материнство, втягнення в злочинну діяльність та примусове донорство.
Пам’ятайте, що жертвами стають як жінки, так і чоловіки, а також неповнолітні діти!
Кожен сам повинен бути уважним і обережним.
Для мінімізації ризиків, які несуть загрозу для життя громадянам України Міністерство соціальної політики рекомендує громадянам України, які виявили бажання працевлаштуватись на території інших держав:
- при плануванні виїзду з метою працевлаштування через українських посередників перевіряти наявність у суб’єктів господарської діяльності відповідної ліцензії на посередництво у працевлаштуванні на роботу за кордоном;
- виїжджати за межі держави лише при наявності укладеного трудового договору з іноземним роботодавцем та наявності робочої візи;
Ліцензування посередницької діяльності з працевлаштування за кордоном можна перевірити за посиланням:
https://www.msp.gov.ua/content/trudova-migraciya.html
В Україні діє національна "гаряча лінія" з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного)
Які консультації можна отримати на Національній „гарячій лінії” з питань запобігання торгівлі людьми?
• Консультації щодо процедури легального працевлаштування за кордоном та наслідків нелегального працевлаштування,
• Консультації з питань навчання за кордоном,
• Консультації щодо укладення шлюбу або розлучення з іноземцем/кою,
• Консультації щодо небезпеки потрапляння в ситуацію торгівлі людьми,
• Інформаційні консультації щодо виїзду з туристичною чи приватною метою До нас також можна звернутися:
• із проханням сприяти у пошуку зниклих за кордоном,
• щодо пошуку шляхів повернення на батьківщину осіб, які потерпіли від торгівлі людьми,
• щодо організації соціальної допомоги потерпілим від торгівлі людьми. Також на „гарячій лінії” можна отримати консультації з питань: - дитячої праці та її найгірших форм, - правил та можливостей працевлаштування неповнолітніх, - проблем дітей трудових мігрантів.
Щороку весь світ прикутий до проблеми сучасного рабства та докладає значних зусиль для того, що люди не потрапляли в тенета торгівлі людьми.

Інформацію підготовлено управлінням соціального захисту населення Лиманської міської ради.
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner