Щорічна Всеукраїнська акція „16 днів проти насильства”.

Міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію „16 днів проти насильства”.

25 листопада буде даний старт акції по боротьбі із згвалтуваннями в ході озброєних конфліктів. Вона реалізовуватиметься два роки у рамках Кампанії Генерального секретаря ООН "СПІЛЬНО" (UNiTE) по боротьбі з насильством відносно жінок.

25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок.

Насильство відносно жінок і дівчаток є одним з найбільш широко поширених порушень прав людини, що ведуть до катастрофічних наслідків у сучасному світі. Воно проявляється у фізичній, сексуальній і психологічній формах, включаючи:

- насильство з боку партнера (побиття, психологічне насильство, згвалтування в шлюбі, вбивство жінок);

- сексуальне насильство і домагання (згвалтування, насильницькі статеві акти, небажані сексуальні аванси, сексуальне насильство над дітьми, примусові браки, вуличні домагання, переслідування, кіберпереслідування);

- торгівлю людьми (рабство, сексуальна експлуатація);

- операції, що нівечать, на жіночих статевих органах;

- дитячі браки.

Декларація про викорінювання насильства відносно жінок, прийнята в 1993 році, визначає термін "насильство відносно жінок" так: "будь-який акт насильства, здійснений на підставі статевої ознаки, який заподіює або може заподіяти фізичний, статевий або психологічний збиток або страждання жінкам, а також загрози здійснення таких актів, примус або довільне позбавлення волі, будь то в громадському або особистому житті". Несприятливі психологічні, сексуальні і репродуктивні наслідки для здоров'я, обумовлені насильством, впливають на жінок на усіх етапах їх життя. Наприклад, обмеження освіти для дівчаток в ранньому віці є не лише основною перешкодою на шляху загального навчання і реалізації права на освіту для дівчаток, але і обмежують доступ до вищої освіти і ринку праці в майбутньому.

Попри те, що гендерне насильство не має меж, деякі жінки і дівчатка особливо уразливі - наприклад, молоді дівчата і літні жінки, лесбіянки, бісексуали, транссексуали або інтерсексуали, мігранти і біженці, жінки, що представляють корінні народи і етнічні меншини, жінки і дівчатка, що живуть з ВІЛ або інвалідністю, а також дівчатка та жінки в умовах гуманітарної кризи. Насильство відносно жінок є перешкодою на шляху досягнення прогресу в області рівності, розвитку і миру, а також забезпечення прав жінок і дівчаток. Головний принцип Цілей в області стійкого розвитку - щоб ніхто не був забутий - не зможе бути досягнутий без викорінювання насильства відносно жінок.

Глобальна кампанія "Забарв світ в помаранчевий колір: Покоління рівності виступає проти згвалтувань" починається 25 листопада в багатьох країнах світу.Людству належить вжити ефективні заходи по відвертанню і припиненню насильства відносно жінок на глобальному, регіональному і національному рівнях з тим, щоб викоренити практику сексуального насильства, зокрема згвалтувань. 25 листопада буде даний старт акції по боротьбі із згвалтуваннями в ході озброєних конфліктів. Вона реалізовуватиметься два роки у рамках Кампанії Генерального секретаря ООН "СПІЛЬНО" (UNiTE) по боротьбі з насильством відносно жінок.

Цифри і факти

- Одна з трьох жінок і дівчаток випробовує фізичне або сексуальне насильство хоч би разів в житті. Найчастіше це відбувається з боку інтимного партнера.

- Лише 52 відсотки жінок, що перебувають в шлюбі або позашлюбному союзі, самі приймають рішення відносно вступу у сексуальні відносини з обопільної згоди, використання контрацептивів і отримання медичних послуг.

- У всьому світі близько 750 мільйонів жінок і дівчаток одружилися до досягнення 18-річного віку. Близько 200 мільйонів жінок і дівчаток піддалися операціям, що нівечать, на жіночих статевих органах.

- Одна з двох загиблих жінок, загинула від рук партнера або родичів (дані 2017 року). Серед чоловіків цей показник складає 1 з 20.

- Жінки і дівчатка складають 71 відсоток усіх жертв торгівлі людьми, 3 з 4 з них піддаються сексуальній експлуатації.

- Насильство відносно жінок є одним з головних чинників смерті або інвалідності серед жінок репродуктивного віку.


 


 

В Україні у період з 25 листопада до 10 грудня відбуватиметься щорічна Всеукраїнська акція „16 днів проти насильства”.

Мета: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.

Дати акції:

25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати: 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом, 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством, 3 грудня – Міжнародний день інвалідів, 5 грудня – Міжнародний день волонтера, 6 грудня – річниця інциденту в Монреалі.

Таким чином, майже кожний день від 25 листопада до 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства (у громадській чи приватній сферах) є порушенням прав людини.

За даними Мінсоцполітики, у 2013-2018 роках 90% тих, хто звертався щодо насильства в сім'ї до органів держави, - це були жінки, 8,5-9 % - чоловіки та 1-1,5 % - діти.

Цього року Міністерство соціальної політики у співпраці з UNFPA Україна у рамках програми „Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні”, яка реалізується за підтримки урядів Великої Британії, Канади та Естонії, розпочинає нову хвилю кампанії „Розірви коло”. Ціль кампанії: підвищити нетерпимість суспільства до домашнього та гендерно зумовленого насильства.

В рамках інформаційної кампанії у новому відеоролику „Розірви коло” демонструється, як із покоління в покоління герої передають один одному сувій, що символізує усталені виправдання насильства у формі українських прислів’їв та приказок. Такий зв’язок крізь час поколінь підкреслює вкоріненість проблеми.

Інформаційна кампанія „Розірви коло” закликає усе суспільство до активних дій і нульової толерантності до насильства, яке немає виправдань при будь-яких обставинах. Правда завжди одна: якщо він любить, то ніколи не вдарить; зробити боляче - це не прояв симпатії; твоя "хата не скраю" - ти можеш допомогти.

Відеоролики:

Головний ролик кампанії Розірви коло

Проти міфів

Проти психологічного насильства


 

Інформація підготовлена управлінням соціального захисту населення за матеріалами Міністерства соціальної політики України та офіційної сторінки ООН.


 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner