Жданівський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану інформує щодо процедури розірвання шлюбу через відділи ДРАЦС.

 

Для цього потрібне дотримання двох основних умов:відсутність спільних неповнолітніх дітей ,згода подружжя на розірвання шлюбу.
При дотриманні вищевказаних умов, розлучення через ДРАЦС є найпростішим варіантом припинення шлюбу в Україні. Для оформлення розлучення подружжю необхідно звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану, за місцем проживання (прописки) одного з них ( для громадян з тимчасово окупованої території у відділ ДРАЦС  на їх вибір)  та заповнити спільну заяву про реєстрацію розірвання шлюбу.
Процедура оформлення розірвання шлюбних відносин через органи державної реєстрації актів цивільного стану займає один місяць. Саме стільки часу, відповідно до ч.2 ст.106 Сімейного кодексу України, відведено подружжю для відкликання заяви. Якщо бажання розлучитися за цей місяць зникло, чоловік і дружина в призначений день зобов’язані з’явитися до оргнів ДРАЦС для реєстрації розірвання шлюбу. При оформленні розірвання шлюбу  видається відповідне свідоцтво.
Дата державної реєстрації розірвання шлюбу може бути перенесена на інший день на письмове прохання подружжя, якщо вони з поважних причин не можуть з’явитися в орган державної реєстрації актів цивільного стану в установлений для них термін. Це регламентовано ч. 4 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».
Для зазначеного способу припинення шлюбу необхідні наступні документи:
- спільна заява подружжя;
- свідоцтво про шлюб;
- паспорт.
Процедура розлучення в органах ДРАЦС є маловитратною і загальна сума платежу, як правило, не перевищує розміру адміністративного збору. Відповідно до Декрету Кабміну «Про державне мито», у разі реєстрації розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя, яке не має дітей, сплачується держмито в розмірі 0,5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 гривень 50 копійок). При цьому сума податку, який необхідно сплатити за розлучення з особами, визнаними в установленому порядку безвісно відсутніми або недієздатними, становить 0,03 НМДГ. Крім цього,  у витрати шлюборозлучного процесу можуть включатися додаткові платні послуги РАЦСу (Постанова КМУ № 1168 від 22.12.2010 року).
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner