Кожне шосте шахрайство на Донеччині вчинене за схемою «звільнення родича від тюрми за гроші»


Пастка, у яку зазвичай потрапляють пенсіонери, займає третю позицію в топі найбільш розповсюджених шахрайств. Тільки за минулу добу за порятунок рідних громадяни віддали злочинцям 25 тисяч гривень. Однак винахідливим шахраям «кожен вік підвладний».
З початку року поліція Донецької області задокументувала 236 шахрайств. Це в 2,5 рази менше, ніж за аналогічний період минулого року. Такий результат інформаційної «війни», яку розгорнули поліцейські серед населення з метою профілактики цього виду злочинів. У зв’язку з цим аферисти були змушені вигадувати нові схеми, однак ще багато людей досі потрапляють у найвідоміші пастки.
Перше місце у Топ-3 шахрайств посідає купівля-продаж товарів через інтернет (85 випадків). На другому – злочини, вчинені під виглядом працівників банку (40), ще в 36 випадках громадяни віддавали гроші за «непритягнення рідних до кримінальної відповідальності».
Незважаючи на постійні застереження поліції, лише за останні 24 години на гачок фальшивих правоохоронців потрапили мешканки Покровську та Слов’янського району.
75-річній жінці зателефонував «поліцейський» і повідомив, що її син сильно побив людину та потрапив до відділення поліції. Невідомий запропонував свою допомогу в порятунку родича.«Свобода» сина коштувала пенсіонерці 20 тисяч гривень.
Таким само способом виманили шахраї останні заощадження 90-річної жінки з міста Миколаївки. Коли потерпілій по телефону повідомили, що її син потрапив у біду, вона навіть не стала питати подробиць. Бабуся відразу попрямувала до терміналу, що знаходився у приміщенні супермаркету. За допомогою співробітників торгівельного закладу вона переказала на вказаний рахунок 5 тисяч гривень.
«Безкоштовним сиром» заманюють аферисти в свої тенета й молодих людей. Так, двоє жителів Бахмутського района, отримавши смс «Ви виграли автомобіль», не вагаючись, сплатили зловмисникам «податок» на авто – по 5 тисяч гривень. В результаті – ані машини, ані грошей.
За всіма фактами відкриті кримінальні провадження за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України та розпочато досудове розслідування.
Поліція нагадує місцевим жителям про те, що необхідно приділяти увагу літнім родичам та знайомим, розповідати їм про методи "роботи" шахраїв.
Якщо на вулиці людина похилого віку просить вас допомогти їй переказати значну суму грошей (і при цьому знаходиться у стані емоційного збудження) - поцікавтесь їх призначенням та у разі необхідності порекомендуйте перш за все звернутись за номером "102".
Варто відзначити, що з початку року поліцейськими Донеччини розкрито понад 50 шахрайств.
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner