Департамент інформаційної та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації

 

З метою обміну досвідом викладачі Донецької області відвідали Чеську республіку
З 30 вересня по 06 жовтня 2018 року делегація директорів опорних шкіл Донеччини у складі 7 викладачів перебували у навчальній поїздці до Чеської республіки.
Директори набули дуже корисного досвіду та добрих практик щодо організації навчально-виховного процесу в загальноосвітніх навчальних закладах, ознайомились із системою роботи з обдарованими дітьми, набули практичних навичок впровадження інноваційних методик викладання навчальних предметів, зокрема англійської мови, фізики, математики під час відвідування класичної гімназії в м. Німбурк. Ознайомились із системою інспектування та атестації шкіл в Чеській республіці. 
З особливостями організації інклюзивної освіти директорів познайомила Люсі Мак’ю, керівник Чеського товариства інклюзивної освіти. Цікавим та корисним був досвід, набутий під час зустрічі з директором Молодіжного центру м. Прага Лібером Бездзеком щодо залучення до гурткової позаурочної роботи вузьких спеціалістів-непедагогів та фахівців-батьків. 
Зі структурою та системою освіти в Чеській республіці керівники шкіл познайомились під час зустрічей з директором відділу освіти Муніципалітету Праги та головою департаменту освіти обласного уряду Центральної Чехії. Корисною також була зустріч із дослідником та експертом системи освіти Яною Страковою. 
На вищому рівні було організовано проживання, харчування та екскурсії для української делегації. 

Освітяни Донецької області з метою обміну досвідом відвідали Польщу
Протягом 15-22 вересня 2018 року за підтримки програми U-LEAD з Європою та шведсько-українського проекту SALAR/ SKL International/ Support to Decentralization in Ukraine освітяни Донецької та Луганської областей відвідали Польщу та ознайомилися з  практикою освітянського управління польських колег у форматі «Рівний-рівному» та поділилися власним досвідом.
Викладачі отримали знання про функціональну організацію влади в Польщі, методики розподілу освітньої субвенції, дотацій для недержавних шкіл та садків, нюанси професійної та спеціальної освіти. Їм також розповіли про систему оплати праці вчителів, специфіку підвезення учнів, забезпечення харчування, підвищення кваліфікації кадрів та інші аспекти освітньої діяльності. Під час візиту проходили зустрічі в міських та сільських змінах, інклюзивно-ресурсних центрах, у департаменті та місцевих управліннях освіти, державних та недержавних навчальних закладах.

У Бахмуті триває реконструкція обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру
На Донеччині реконструюють обласний лікарсько-фізкультурний диспансер. Через проведення на території Донецької області антитерористичної операції, диспансер було перереєстровано з міста Донецьк до міста Бахмут. Задля створення якісного ведення медично-біологічного контролю провідних спортсменів, здійснення медичного контролю дитячо-юнацького спорту, із комунальної власності територіальної громади м. Бахмут у спільну власність було передано приміщення цілісного майнового комплексу державного закладу «Вузлова лікарня станції Бахмутського державного підприємства «Донецька залізниця».
З метою приведення зазначеної будівлі до придатного стану за рахунок коштів обласного бюджету в жовтні 2017 року розпочалася реалізація проекту. У березні-квітні 2018 року було проведено коригування проектно-кошторисної документації, з урахуванням зростання цін на матеріали, збільшенням заробітної плати, а також додаткових робіт, необхідність яких виявлено в ході реконструкції. Переможцем відкритих торгів на проведення будівельних робіт, що відбулись у квітні, визначено товариство з обмеженою відповідальністю «Хозхімсервіс».
Загальна сума проекту, згідно оновленої ПКД, складає майже 49,5 млн. грн. Роботи виконуються за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку за співфінансування з обласного бюджету на рівні 30%. На 2018 рік передбачено кошти ДФРР у сумі 20119,160 тис. грн. та кошти обласного бюджету 2235,462 тис. грн. З урахуванням нової експертизи, для повного завершення реконструкції об’єкту не вистачає 25157,375 тис. грн. Для вирішення цього питання проект подано на участь у конкурсному відборі програм і проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку в 2019 році.
На сьогоднішній день виконано більшу частину фасадних робіт – утеплення стін металопрофілем, завершуються роботи із заміни покрівлі на металочерепицю. Також здійснено перекриття між першим та другим поверхами – як у головному корпусі, так і в майбутньому гуртожитку. Окрім цього, у приміщеннях тривають роботи з внутрішнього оновлення. До кінця року планується завершення наступних видів робіт у головному корпусі: покрівля, фасад, бетонні роботи, розводка тепломережі та електромережі, а також придбання ліфту та 2 підйомників.
Будівлі лікарсько-фізкультурного диспансеру передбачаються для надання медичної допомоги населенню в частині проведення профілактики, діагностики, лікування захворювань та ушкоджень, пов’язаних із заняттям фізичною культурою і спортом. Будівля гуртожитку передбачена для розміщення та проживання медичного персоналу та лікарів.
На першому поверсі передбачено розміщення діагностичного відділення – МРТ, флюорографія, УЗД; лабораторії загально-клінічних та біохімічних досліджень; кабінетів лікарів – кардіолога, ортопед-травматолога, гінеколога, отоларинголога, офтальмолога, психотерапевта, невропатолога, стоматолога; допоміжні технічні, адміністративні приміщення, гардероб. На другому поверсі передбачено розміщення палатного відділення на 8 ліжок; операційного блоку, залів лікувальної фізкультури та механотерапії, адміністративних кабінетів. 
Нагадаємо, у Донецькій області служба лікарського контролю (спортивної медицини) за особами, що займаються фізичною культурою і спортом, існує з 1947 року та представлена обласним лікарсько-фізкультурним диспансером. На території регіону, що непідконтрольна українській владі, залишилося все необхідне обладнання та саме головне – будівля. З переміщенням диспансеру у місто Бахмут, організація проводить діяльність на стадіоні «Металург», де орендує приміщення загальною площею 208 кв. м. А це не дозволяє закуповувати медичне обладнання для повноцінної діяльності диспансеру, розширювати штат працівників.

У Мар’їнського району амбітні плани, не дивлячись на обстріли та війну
10 грудня у Мар’їнському районі пройшли громадські слухання з обговорення пропозицій до Плану перспективного розвитку Мар’їнського району на 2019 – 2021 роки. Слухання проходили у Мар’їнці, Красногорівці та Павлівці. До обговорень долучились керівники району, члени місцевої ради регіонального розвитку, підприємці та небайдужі громадяни.
Учасники обговорень визначили головним пріоритетом відновлення інфраструктури та розбудову мирного життя району. Членами ради регіонального розвитку визначені наступні заходи, які необхідно втілити протягом найближчого часу:
-         Продовжити відновлення пошкодженого житла;
-         Створити додаткову амбулаторію сімейної медицини та 7 нових робочих місць для лікарів;
-         Провести ремонт та термомодернізацію дитячих садочків «Червона шапочка» та «Золота рибка» у Красногорівці;
-         Створити опорну школу на базі Красногорівської школи №2;
-         Провести капітальний ремонт будівлі, в якій розташовано управління соціального захисту райдержадміністрації, Центр комплексної реабілітації для осіб та дітей з інвалідністю «Вогник надії» та територіальний центр із соціального обслуговування громадян Мар’їнського району
-         Привести до ладу дороги місцевого значення та вуличне освітлення;
-         Придбати додаткову техніку для сортування та транспортування відходів;
-         Налагодити стабільне водопостачання та газопостачання до населених пунктів району;
-         Створити у с. Павлівка сучасне зернесховище.
Члени Ради зазначили, що кошти на реалізацію цих проектів планується залучати на умовах співфінансування з обласного та районних бюджетів, а також долучати до реалізації деяких проектів приватних інвесторів.
Попри наближеність до лінії розмежування та постійні обстріли населених пунктів району, його мешканці бачать реальну перспективу розвитку.
Найближчим часом планується проведення обговорень планів розвитку і інших населених пунктах району. Зведений перспективний план розвитку Мар’їнського району буде представлений на початку 2019 року.
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner