Лиманщина відсвяткувала 74-ту річницю визволення України від фашистських загарбників!

 

Міські заходи розпочались о 10:00 — біля меморіалу “Батьківщина-мати” ветерани війни, представники влади та залізничних підприємств міста, разом із молоддю віддали данину поваги усім загиблим у страшні роки війни.
Слово надали заступнику міського голови Володимиру Фесенко: “Щиро вітаю всіх присутніх з Днем визволення України від фашистських загарбників! Лиманщина пережила страшні роки окупації, два рази на нашій землі пролягав фронт, знищуючи красу нашого краю, вбиваючи людей. У скарбницю загальної, великої перемоги над фашистськими поглядами, зробили свій внесок й лиманці. Ми пишаємося вами, герої, та завжди будемо пам’ятати ваш подвиг!”
Тетяна Іваненко — завідувач Народним краєзнавчим музеєм міста Лиман, підготувала історичну довідку з нагоди свята — Дня визволення України від фашистських загарбників. “Вогонь війни, що розпочався на території СРСР 22 червня 1941 р. швидко поширювався по всій Україні. Вже у серпні-вересні у руках загарбників опинилась більша її частина, у тому числі Донецька область. У ті важкі часи на плечі наших співвітчизників лягли тяжкі випробування: холод, голод, руйнування, смерть.... Бої за визволення Донбасу розпочались 29 січня 1943 року. За 12 днів 6-та армія Південно-Західного фронту пройшли з кровопролитними боями від р. Сіверський Донець до р. Міус, подолавши відстань у 150 км. За цей короткий час було визволено 40 населених пунктів, у тому числі Лиман — одним з перших. Український народ виявився непохитним у боротьбі з ненависним ворогом, що приніс стільки лиха на нашу землю. На території Лиманщини двічі стояв фронт. Після визволення у січні 1943 року, фашисти закріпились на правому березі Дінця і тримали позиції аж до кінця вересня, коли наша армія перейшла в рішучий наступ. Попереду були не менш жорстокі бої за визволення всієї України. Одним з таких є битва за Дніпро на вересні 43-го, коли почалось форсування Дніпра — епопея масового героїзму наших воїнів, коли вода закипала під жахливим вогнем і ставала червоною від крові. 6 листопада війська 1-го Українського фронту з боями увійшли у Київ та звільнили нашу столицю. 28 жовтня 1944 року, подолавши останній рубіж ворога на Закарпатті, солдати Другої світової війни повністю звільнили Україну від фашистів. Напевно, буде не зовсім правильним, згадувати імена командирів, як єдиних героїв того часу. Кожна людина, чи то яка взяла у руки зброю, чи трудівник тилового фронту, заслуговує на подяку від нас, добре слово та вічне звання героя-визволителя. Значну роль відігравав партизанський рух - масовий рух непокори. 80 партизанських з’єднань, у тому числі лиманські, діяли в тилу ворога, наносячи йому суттєві втрати. Ми повинні завжди пам’ятати про ті страшні втрати, які поніс український народ у цій кровопролитній війні: на території нашої країни загинуло близько 7 мільйонів людей, майже 2 мільйони українців було вивезено на примусові роботи до Германії”.
Також, привітала присутніх Людмила Морозова — голова міської організації ветеранів: “Стійкість та мужність бійців Другої світової війни на полях кривавої битви — справжній приклад для молоді самовідданості українців. Ми повинні зберегти священну пам’ять про цих героїв. Та скільки б не минуло часу, стежки до меморіальних комплексів та братських могил — неповинні зарости”. Також, до молоді звернулась ветеран Ніна Волошина. Присутні провели хвилину мовчання в пам’ять загиблих героїв.
Окрім цього, у ЦКД ім. Горького відбувся урочистий захід для ветеранів та учнівської молоді. До присутніх звернувся перший заступник міського голови Юрій Драч: “Скільки б не минуло років, скільки б не змінилось поколінь українців — пам’ять про ті буремні роки, коли рідну землю розривали вибухи, тисячами гинули люди та вщент згорали села — все це назавжди залишиться в наших серцях. Дякуємо вам, шановні ветерани, ваші мужність та нескореність духу, відвага та героїзм, сьогодні є зразком для молодого покоління українського воїна у боротьбі за незалежність нашої держави!”. Творчі колективи міста подарували присутнім різноманітні виступи. Присутні провели хвилину мовчання в пам’ять загиблих героїв. По завершенню офіційної частини всі охочі пройшли до майдану “Гвардійський” та поклали квіти до пам’ятного знаку визволителям Лиманщини.  
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner