Чому не можна спалювати опале листя, суху рослинність та гілля і що загрожує тим хто це робить?

 


Куди подіти опале листя, суху рослинність та гілля? Більшість продовжує вирішувати питання традиційним методом – спалюванням, не знаючи, які наслідки це може понести за собою.
Novograd.city запитав у міських комунальників, що загрожує тим, хто на своїх присадибних ділянках палить сухостій і сміття.

Як загрожує здоров'ю дим від згорання сухих рослин і сміття?
Спалюючи рослинність, її залишки або тверді побутові відходи, ви погіршуєте стан атмосферного повітря. Під час горіння вивільняються небезпечні канцерогенні речовини, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, оскільки дим містить у своєму складі чадний газ, важкі метали та одну з найотрутніших для організму речовин – діоксин.

Із тліючого листя і бадилля виділяється бензопірен, що здатен викликати у людей ракові захворювання. Спалюючи суху рослинність, ви погіршуєте своє здоров’я та довкілля.
Особливо важко доводиться людям, що страждають на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. Дихати димом з дня на день мало кому приємно і кожен з нас має законне право на безпечне для життя і здоров'я навколишнє середовище.

Чи можна спалювати у себе на присадибній ділянці суху траву і листя?
Згідно з правилами благоустрою території міста Лиман категорично забороняється спалювання сміття, опалого листя та інших відходів на території міста (території підприємств, організацій, домоволодінь, зелених насаджень та інших місцях).

Що загрожує тим хто палить сухостій і сміття у себе на городі?
Порушення у сфері  благоустрою тягнуть за собою накладання штрафів на громадян від 340 до 1360 грн, а на посадових осіб та громадян – суб’єктів господарської діяльності  від 850 грн. до 1700 грн.

Сусід постійно палить сміття на ділянці. Що робити?

Про виявлення фактів порушення можна повідомляти до виконавчого комітету міської ради міста лиман за тел.: 4-11-10, а також можна надавати зафіксовані фотофакти у каб. 207 

Що ж робити з опалим листям та сухостоєм, якщо немає змоги його вивезти на смітник?
Безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю, є компостування.
Компост з харчових відходів та дворового сміття на задньому дворі може значно зменшити необхідність утилізації таких відходів та зменшити кількість сміття, що викидається на сміттєзвалище.
Компостну купу можна зробити де-небудь на краю подвір’я, неподалік від джерела води та бажано у місці, куди не потрапляє пряме сонячне проміння. 
Використовувати компост в якості добрива, можна вже через рік після закладки. Його властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисним є використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.
Компост можна робити з багатьох харчових відходів, включаючи залишки від овочів, фруктів, яєчну шкаралупу, чайні пакетики і тощо. На додачу до цього, компостуються такі речовини як листя, трава, дрібне гілля, шматки шовку та бавовни, стружка, газети та зола.

Куди можна звертатися щоб вивезли сміття з ділянки?
КП "Лиманський “Зеленбуд”"  тел. 6-37-64
ФОП Зінковський О.В. м.т.  050 011 28 43

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner