Конференція вчителів Лиманщини: підсумки минулого навчального року підбиті, нові цілі поставлені.

 

28 серпня у Центрі культури і дозвілля ім. Горького відбулась конференція — підбиття підсумків розвитку освіти у 2017-2018 навчального року. Окрім цього присутні говорили про пріоритетні напрямки розвитку освіти на 2018-2019 навчальний рік.
Присутній освітній апарат Лиманщини зі стартом нового навчального року привітав міський голова Петро Цимідан та доповів економічну складову підсумків розвитку освіти у 2017-2018 навчального року. “Ви йдете вірним шляхом впроваджень новітніх стандартів освітньої реформи”, - зазначив Петро Федорович. Подякувавши вчителям за сумлінну працю та щиру віддачу справі навчання дітей, міський голова побажав присутнім натхнень та нових сил у новому навчальному році. 
У межах конференції кращі вчителі були нагороджені відзнаками та квітами.
Далі слово надали начальнику управління освіти, молоді та спорту Надії Діденко. Розпочавши з розвитку дошкільної освіти Надія Миколаївна зазначила, що станом на 1 вересня 2018 року працюватиме 23 дошкільні установи: це 13 закладів дошкільної освіти та 10 НВК (з наявними відповідними відділеннями). Наповненість складає 100%: 66 груп, в яких виховуватимуться 1370 дітей. Відповідні заклади отримали оновлені меблі, постільну білизну, канцелярські товари та технологічне обладнання.
Щодо загальної середньої освіти: у місті Лиман функціюватимуть 21 заклад, 9 з яких — загальноосвітні школи, 1 ліцей та 11 НВК. Усього навчалося 4380 учнів, що на 70 осіб більше, ніж минулого року. Проведена оптимізація мережі закладів освіти: враховуючи низьку наповнюваність класів з 1 вересня 2018 року буде припинена діяльність Закітнянської ЗОШ шляхом ліквідації. Відповідно до Закону України “Про освіту” з 1 вересня 2018 року всі учні навчатимуться виключно державною мовою. 26 класів приймуть 500 першокласників, які будуть навчатися за новим державним стандартом.Гарячим харчуванням було охоплено 77% учнів. 
У минулому році 10 шкільних автобусів забезпечило підвезення 530-ти учнів та 70-ти вчителів сільської місцевості. Протягом минулого навчального року було придбано ще 4-ри автобуси для організованого підвезення 298-ми учнів та 30-ти працівників до Дробишевської ЗОШ із ЗОШ №5 на термін капітального ремонту останнього. 
Для задоволення освітніх потреб учнів з особливими освітніми потребами у 2018-2019 навчальному році відкриваються 2 інклюзивні класи: у ЗОШ №2 та ЗОШ №5. Окрім цього, планується відкриття інклюзивно-ресурсного центру, метою якого є забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття освіти шляхом кваліфікованого супроводження та надання психолого-педагогічної допомоги. Загальна сума виділених коштів на центр складає 418776 грн за рахунок освітньої субвенції та кошт місцевого бюджету. 
У новому навчальному році учні 1-х, 5-х та 10-х класів будуть працювати за новими підручниками. 
Представники управлінського апарату закладів освіти мають постійні заходи з навчання та вдосконалення освітнього менеджменту та беруть участь у Всеукраїнських конференціях, тренінгах, семінарах. Підтримують міжнародні проекти “Формування медіаграмотності мешканців Донеччини”, “Попередження гендерно-зумовленого насильства”, “Вчимося жити разом”, “Спорт заради розвитку” та багато інших. Протягом року в обласних школах освітніх технологій педагоги міста відпрацьовували новітні методики “проектного”, “інтегрованого”, “дистанційного”, “змішаного” навчання. Ряд педагогів протягом навчального року ставали переможцями або призерами обласних конкурсів професійної майстерності, Всеукраїнських конкурсів, Міжнародного конкурсу “Українознавчі пріоритети навчально-виховного процесу” тощо.
У ЗНО-2018 взяли участь 211 випускників. Найбільш високі результати виявили випускники 3-х закладів освіти: НВК Гімназія — середня якість 56%; Ліцей — 48% та Рубцівської ЗОШ — 46%. 
Важливим напрямком роботи з патріотичного виховання дітей та молоді стало залучення учнів до волонтерської благодійної діяльності по наданню посильної допомоги ветеранам війни, воїнам АТО. Лиманським центром позашкільної роботи було ініційовано проведення волонтерських акцій: “Благодійний ярмарок”, “Подарунок захиснику Вітчизни”, “Допоможи другу”, “Лист пораненому”, тощо. Протягом року учні були залучені до участі у Всеукраїнських освітніх компаніях, як “Герої не вмирають”, “Патріотична гра”, “Діти України — за мир”, “Запали свічку пам’яті”. Для викладання предмету “Захист Вітчизни” було закуплено пневматичні гвинтівки. 
“Безумовно, реалізація завдань Нової української школи значною мірою залежить від творчих зусиль освітянських колективів, від професіоналізму, компетентності, самовідданої наполегливої праці та ефективної взаємодії кожного з нас. Усім вам миру, злагоди та досягнення омріяних цілей!” - зазначила Надія Діденко.
Також, присутнім була надана корисна інформація щодо відстоювання інтересів працівників навчальних закладів Профспілкою працівників освіти. Так, Олена Тихонова — голова міської організації Профспілки працівників освіти, виступила із доповіддю, які кроки були здійснені організацією задля покращення трудових інтересів працівників освіти Лиманщини. 
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner