Третина всіх шахрайств пов’язані з покупками на сайтах оголошень в інтернеті

Аферисти використовують нові прийоми, аби «приспати» пильність своїх жертв та продати їм неіснуючий товар. Поліція Донеччини попереджує: не замовляйте продукцію у неперевіреного продавця, а оплату здійснюйте лише після отримання та перевірки товару.
З початку місяця поліція Донеччини задокументувала понад 120 шахрайств, 40 з них вчинені через інтернет-ресурси з продажу товарів. 20 – під виглядом банківських працівників, ще 10 громадян аферисти обдурили за допомоги схеми «вашому родичу загрожує тюрма». Загальний збиток склав близько мільйона гривень.
Зловмисники на «дошках оголошень» заманюють покупців товарами зі значними знижками, але при цьому обов’язковою умовою є передоплата – стовідсоткова або часткова. Саме це є головними ознаками злочинної пастки.
Так, житель Добропілля хотів здійснити свою давню мрію і замовив на відомому сайті квадроцикл. 40 тисяч 700 гривень – стільки коштувало чоловіку замовлення, яке так і залишилося лише мрією. Продавець вимкнув телефон, як тільки гроші поступили на рахунок.
Аби покупці завчасно не зрозуміли, що стали жертвами шахраїв, зловмисники відправляють посилку, однак у ній - зовсім не те, за що заплатили потерпілі. Аферисти цинічно обманули жителя Краматорська, приславши мотлох замість дитячих іграшок. Ще один краматорчанин отримав комп’ютерні запчастини, значно дешевші тих, що він замовив.
Виконуючи рекомендації поліцейських, громадяни почали відмовлятися від «привабливих пропозицій» з виплатою повної вартості товару наперед. Тому шахраї стали використовувати різноманітні психологічні прийоми, аби втримати покупців на гачку.
Ось одна з популярних схем, знаючи яку, ви убезпечите себе від мисливців за гаманцем.
52-річний житель Лиману на одному з відомих сайтів вибрав фотоапарат за 7200 гривень, зв'язався з продавцем та домовився про умови. Той спочатку погодився на післяплату, але в останній момент передзвонив й наполіг на виплаті половини обумовленої суми наперед. Покупець, який вже "налаштувався" на покупку саме цього фотоапарата, перевів на зазначений рахунок 3600 гривень. Свого товару він так і не отримав.
У новому році поліцейські оголосили про підозру 18 шахраям. Зокрема у Селидовому затриманий чоловік, який пропонував громадянам привезти вугілля, отримував за це передоплату та зникав.
Ознаки, які можуть вказувати на те, що перед Вами шахрай:
- ціна товару значно нижче, ніж у інших продавців;
- при цьому повна передоплата або аванс як обов’язкова умова покупки;
- продавець зареєстрований на сайті недавно;
- продавець погоджується приймати оплату тільки в анонімній електронній системі платежів;
- просить повідомити термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон. Ці дані є секретними та не потрібні при переказі грошей.
Як не стати жертвою інтернет-шахраїв:
- перевірте інформацію про продавця (вбийте його дані у пошуковик, почитайте відгуки про нього в інтернеті);
- при надходженні товару перевірте його на пошті;
- використовуйте функцію післяплати;
- не повідомляйте реквізити вашої картки, які маєте право знати лише Ви: термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон.
У разі, якщо Ви стали жертвою шахраїв, звертайтеся до поліції за номером 102.

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner