Нові квоти для працевлаштування осіб передпенсійного віку

 

Одним із нововведень у рамках пенсійної реформи є нові квоти з працевлаштування для осіб передпенсійного віку. Йдеться про запровадження з 2018 року для підприємств (установ, організацій) із чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб квоти в розмірі не менше однієї особи в середньообліковій чисельності штатних працівників для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років.
По-перше, вимога не стосується підприємців, які використовують найману працю.
По-друге, для підприємств зі штатом більше 20 працівників по суті нічого не змінюється: вони мають виконувати норматив працевлаштування інвалідів і 5-процентну квоту, до якої, окрім осіб передпенсійного віку, потрапляє ще низка категорій осіб, передбачених Законом «Про зайнятість населення».
По-третє, обов'язок щодо працевлаштування громадян у межах квоти в роботодавця виникає незалежно від наявної потреби в працівниках. 
Обов'язковою умовою дотримання роботодавцями квоти вважається працевлаштування вказаних громадян, про що роботодавці інформують щороку Державну службу зайнятості в установленому порядку (ч. 3 ст. 14 Закону про зайнятість населення). Інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню (звіт по квоті), подають до центру зайнятості не пізніше 1 лютого після звітного року (п. 2.5 Порядку № 271).
Нагадаємо, що розмір штрафу за кожну необґрунтовану відмову в працевлаштуванні особи з числа категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню у разі недотримання квоти становить дві мінімальні зарплати станом на момент виявлення порушення.
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner