Кому потрібна додаткова та бустерна доза COVID-вакцини

 

Додаткова доза вакцини від коронавірусу – доза, яку вводять, щоби захистити людей, у яких через тяжкі захворювання дві дози вакцини можуть не дати потрібного захисту, а саме: 
-   з різними видами раку крові (лейкоз, лімфоми, мієломи, тощо);
• з ВІЛ-інфекцією;
• після трансплантації органів чи стовбурових клітин;
• з аутоімунними захворюваннями, що отримують імуносупресивну терапію;
• після хіміотерапії чи променевої терапії;
• які отримували високі дози стероїдів протягом місяця до вакцинації.
Додаткову дозу слід вводити щонайменше через 28 днів після другої дози вакцини, оптимальний термін – через три місяці. Використовують для цього ту саму вакцину, що і для перших двох доз.
Щоб отримати додаткову дозу, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, який дасть відповідне направлення до пункту щеплення.
При цьому, як зазначили у МОЗ, введення додаткової дози не впливає на термін дії сертифіката вакцинації, адже людина отримує такий самий рівень захисту, який має здорова людина після двох доз.
Бустерна доза вакцини від коронавірусу: хто і як може отримати
Бустерну дозу вводять для посилення ефективності вакцини проти коронавірусу, яка з часом знижується. Її оптимально вводити у період від 6 до 9 місяців після отримання перших двох доз. Отримати бустерну дозу можуть:
• медичні працівники;
• співробітники будинків інтернатного типу;
• громадяни віком від 60 рокі
Отримати бустерну дозу вакцини можна у будь-якому пункті щеплення. 
Що буде із COVID-сертифікатом після отримання бустерної дози
Громадяни, які отримають бустерну дозу вакцини, отримають також новий COVID-сертифікат – він стане доступним наприкінці січня. 
Щоб отримати новий документ, потрібно буде надіслати запит на порталі або в додатку «Дія» – не раніше кінця січня. Термін дії нового сертифіката становитиме 270 днів, рахуючи від дати останнього щеплення проти коронавірусу.
Станом на 06 січня 2022 року по Лиманській ОТГ щеплено однією дозою 43,05% дорослого населення, двома дозами щеплено  - 37,27% дорослого населення.  
Останнім часом кількість бажаючих отримати щеплення зменшилась, в зв’язку з чим можливий підйом захворюваності на коронавірусну інфекцію.
Запрошуємо всіх невакцинованих або які мають одну дозу щеплення звертатись на пункти щеплення, де в наявності вакцини: Пфайзер, Астразеника, найближчим часом очікується Модерна на другу дозу.

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner