Держпродспоживслужба в Донецькій області надає рекомендації щодо вибору якісного та безпечного новорічного декору

 

У передвір’ї новорічних свят фахівці Лиманського управління Держпродспоживслужби в Донецькій області закликають українців обирати іграшки за принципом безпечності, а не лише естетичної насолоди. Одним з головних символів новорічних свят є, звичайно ж, ялинка, прикрашена численними іграшками. І хоча їх вибір в магазинах великий як ніколи, вибрати їх не так уже й просто, оскільки слід врахувати безліч чинників. 
З обережністю потрібно поставитися до вибору головного атрибуту Нового року – ялинки. Штучне дерево може бути виготовлене з низькопробного пластику, а ще на гілках може збиратися багато пилу – ідеальне середовище для розмноження пилових кліщів, які викликають алергію. Крім того, електрична гірлянда, якою прикрашають зелену красуню, розігріває пластик. У такому випадку ялинка починає виділяти у повітря небезпечні речовини. Обов’язково попросіть у консультанта документ, що засвідчує безпеку та вогнестійкість новорічного дерева.
Якщо ви надаєте перевагу живим ялинкам, то вони також потребують догляду та зволоження. Не залишайте дерево біля опалювальних пристроїв. Перевіряйте щодня рівень води, поставте поряд зволожувач повітря, поливайте та оприскуйте, якщо ялинка в горщику. Пересохле дерево стає легкозаймистим.
Перед покупкою ялинкових іграшок необхідно переконатися, що вона не тільки красива, але й безпечна, адже дешеві неякісні вироби часто покриваються токсичними речовинами. Будь-який виріб, незалежно від того, купуєте його в комплекті або одну іграшку, повинен мати наклейку зі складом і інформацією про країну виробника. Також необхідно звернути увагу на:   
•    Склад фарби. Переконайтесь у стійкості барвника, чине залишається фарба від іграшки на руках, та чи не містить ртуть, свинець і формальдегід, які є токсичними для людини і домашніх тварин. Забарвлення має бути нанесене рівномірно, а декор добре промальований.
•    Блискітки. Купуючи прикраси, повністю засіяні мерехтливими порошинами, необхідно врахувати, що вони можуть обсипатися і викликати алергію.
•    Запах. Якщо дощик, гірлянда або іграшки віддають хімією – їм не місце на вашій ялинці.
•    Кріплення. Саме цей критерій відповідає за те, наскільки довго прослужить виріб. Краще віддавати перевагу металевому кріпленню, яке щільно прилягає до основи. 
Купувати іграшки слід лише в спеціалізованих точках: у великій мережі або в спеціалізованому магазині. Купуючи на стихійних ринках чи в переходах неможливо отримати гарантії якості та захисту прав споживача. Не забувайте перевіряти чи вказаний на упаковці виробник, склад виробу та чи є документи, що посвідчують якість і безпеку.
Перевагу віддавайте вітчизняним виробникам, із маркуванням державного стандарту.
Бажаємо гарних свят та приємних покупок!
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner