#Лелеченьки: ДТЕК Донецькі електромережі встановив захисні платформи для гнізд лелек у Покровському та Краматорському районах

 

Фахівці ДТЕК Донецькі електромережі встановили штучні платформи для захисту гнізда лелек від обвалення у селах Новофедорівка Покровського та Шандриголове Краматорського районів. Установка таких платформ — частина масштабного еколого-освітнього проєкту #Лелеченьки, запущеного у 2021 році компанією ДТЕК Мережі. Головна його мета — допомогти зберегти в Україні популяцію білого лелеки та привернути увагу суспільства до проблеми скорочення біорізноманіття та захисту довкілля.  
Спеціальні металеві конструкції захищають гнізда лелек від сповзання на електролінії та мінімізують ризики аварійних відключень електроенергії через такі випадки. Платформа являє собою міцний кошик з металевих прутів. Вона підіймає гніздо над лінією електропередачі на висоту більше метра і витримує вагу і гнізда, і птахів. Важкі гнізда, вага яких іноді досягає 500 кг, не сповзають на дроти. Птахи захищені від удару струмом, а лінії від замикань і аварійних відключень.
«Збереження біорізноманіття — один із важливих напрямків діяльності нашої компанії, який відповідає стратегії ДТЕК 2030, що ґрунтується на принципах ESG, цінностях та відповідальності бізнесу за прогрес у досягненні цілей сталого розвитку Глобального Договору ООН. Нові платформи в селах Новофедорівка та Шандриголове — ще один крок щодо збереження біорізноманіття Донецької області. З 2015 року ми встановили 18 таких конструкцій. За підрахунками екологів, за 5 років це допомогло зберегти близько 200 білих лелек, 120 з яких пташенята», — розповів генеральний директор ДТЕК Донецькі електромережі Олексій Дегтярьов.
Білі лелеки занесені до Бернської Конвенції про охорону дикої флори і фауни та вважаються близькими до зникнення. Завдяки таким проєктам, як #Лелеченьки, компанія допомагає зберегти популяцію цих птахів і привертає увагу суспільства до проблеми скорочення біорізноманіття та необхідності захисту навколишнього середовища.
Крім платформ для лелек в рамках програми орнітологічної безпеки фахівці ДТЕК Донецькі електромережі встановлюють дерев'яні будиночки для гніздування сокола-кобчика в національному природному парку «Меотида». Також компанія встановлює на лініях електропередачі птіцезахистні пристрої — спеціальні кожухи-ковпаки, що закривають від птахів ділянки проводів з боків. До кінця 2021 року кількість птіцезахистних пристроїв, в тому числі встановлених на території національного природного парку «Меотида» в Приазов'ї, досягне 1590.
Коротке відео, як встановлюють платформу для гнізд лелек, можна переглянути за посиланням.

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner