Зимова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 листопада 2021 року на зимувальних ямах у водних об’єктах Донецької області починає діяти осінньо – зимова заборона на вилов водних біоресурсів
З першого листопада 2021 року до початку весняно – літньої нерестової заборони 2022 року, з метою збереження водних біоресурсів у зимовий період, розпочинається заборона на будь - який вилов водних біоресурсів у зимувальних ямах рибогосподарських водних об’єктів Донецької області, відповідно до наказу Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Донецькій області від 21.10.2021 № 158 «Про встановлення заборони вилову водних біоресурсів на зимувальних ямах у водних об’єктах Донецької області в осінньо – зимовий період 2021 – 2022 років. З Переліком зимувальних ям у водних об’єктах Донецької області можна ознайомитись за посиланням.

Звертаємо увагу, вилов риби у заборонений період дозволений на ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям.

 

Звертаємо увагу, вилов риби у заборонений період дозволений на ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям.

 

При цьому, любительський лов риби дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блесніння з гачком, не більше № 10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’яти на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство – не більше десяти на одну особу.
За порушення правил рибальства на зимувальних ямах, передбачена адміністративна відповідальність за ст. 85 КУпАП у вигляді штрафу.
Крім того, за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину. Так за одного екземпляра водних біоресурсів незалежно від розміру та ваги, порушник повинен сплатити такі суми: судак – 3 587 грн, сом – 5 117 грн, окунь – 3 162 грн, щука – 3 468 грн, сазан (короп) – 3 706 грн, білий амур – 3 553 грн, товстолоб – 3 638 грн, білизна (жерех) – 1 649 грн, рибець звичайний – 1 581 грн, лящ – 1 649 грн, лин – 1 598 грн, плітка – 1 564 грн, краснопірка – 1 564 грн, плоскирка – 1 564 грн, карась – 1 581 грн тощо.
Донецький рибоохоронний патруль закликає всіх рибалок - любителів, рибалок - спортсменів та рибалок – промисловиків дотримуватись встановленої заборони на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах. У разі виявлення порушень, особи будуть притягнуті до відповідальності згідно з нормами чинного законодавства.
Про факти незаконного вилову риби просимо невідкладно  повідомляти за номерами телефонів «гарячої лінії»: (099) 391 10 90 або (068) 446 86 54.
 Довідкова інформація:
Період зимівлі дуже важливий в житті водних біоресурсів. З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на їх поведінку. У риб різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, сповільнюються процеси росту, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються реакції на подразники. В цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та йде на зимівлю до заглиблення дна річок і озер - зимувальні ями. Варто пам’ятати, що сприятливі умови зимівлі водних біоресурсів – це один із факторів, який в майбутньому гарантує гарні улови, бо винищуючи рибу взимку, в неї зникає можливість віднереститися навесні та примножити рибні запаси.


Управління Державного агентства меліорації

та рибного господарства у Донецькій області

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner