Лиманщина впроваджує сортування сміття!

 

На території Лиманської ОТГ впроваджується програма роздільного збору сміття: спеціальні контейнери вже встановлені та очікують на належне використання.
Одним з найактуальніших методів оброблення відходів є роздільне збирання: тобто ресурсоцінні компоненти побутових відходів – папір, скло, пластик, метал – збирають окремо у спеціальні контейнери для подальшого надходження на перероблення чи повторне використання.
Роз'яснення, щодо впровадження у громаді роздільного збору сміття, надав начальник відділу екології та природних ресурсів Валерій Лебеденко: 
“На реалізацію програми благоустрію з місцевого бюджету було виділено 1 млн. грн. Впровадження програми з розподілу сміття міська рада розпочала з державного сектору міста Лиман. Сьогодні вже встановлено 15 контейнерів для збору вторинної сировини, до кінця місяця ми отримаємо ще 50 та забезпечимо належний збір сировини всією ОТГ. Поки що контейнери охоплюють ту територію, яка вже має запроваджене контейнерне сміттєзбиральне місце. До кінця року запустимо цей підхід і у приватному секторі: цей великий обсяг візьме на себе приватний підприємець, який працює на приватній території міста. 
Також, у грудні 2017 року наша громада отримала у подарунок від обласного фонду охорони навколишнього природного середовища новий сміттєвоз, об’ємом 16м3. Для цієї техніки ми плануємо закупити ємкості об’ємом 1,1 м3 з кришкою. Це додасть потужності комунальному підприємству “Зеленбуд” у ефективній роботі зі збору побутових відходів, в тому числі вторсировини. 
На сьогодні місто Лиман має діючий полігон у 8,5 га. Відділом екології та природних ресурсів були внесені зміни до програми поводження з відходами на території Лиманської ОТГ 2016-2020 рр., а саме заплановано будівництво сміттєсортувальної лінії. Проект обійдеться у 10 млн грн, наразі ми шукаємо шляхи реалізації цього впровадження. Сьогодні процес виглядає так: полігон дозволяє приймати сміття з метою подальшого сортування. Тож робимо лінію, відсортовуємо сировину та рахуємо реальний прибуток для громади. 
З 1 липня заплановано підвищення тарифу з вивозу сміття, проте це ніяк не пов’язано з впровадженням сортування: справа у тому, що діючи тарифи не переглядалися вже 2 роки, за які ми мали підвищення заробітної плати, вартості паливно-мастильних матеріалів та іншого. 
Сьогодні в громаді працює робоча група з вияву, скажімо, нечесних громадян, які не уклали договори на вивезення сміття, але користуються цими послугами. Складаються адміністративні протоколи порушень: на цей час ми маємо вже 10 таких зафіксованих випадків, приблизно на 8,5 тис грн.
Шановні жителі Лиманської громади! Не ухиляйтеся від відповідальності, робіть все за законом та пам’ятайте: робити Лиманщину чистою — наша спільна справа! Від нашого ставлення до сміття сьогодні залежить благополуччя краю та здоров’я наших дітей завтра!”

Інформацію підготувала прес-секретар міської ради Рижова Дар’я.
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner