ДПС Донеччини пояснює

 

Місцеві податки і збори – повноваження об’єднаних територіальних громад
Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що згідно зі статтею 12 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) забезпечено повноваження рад об'єднаних територіальних громад щодо прийняття рішень про встановлення ставок місцевих податків і зборів. 
Ради у межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів, та про внесення змін до таких рішень (п.12.3. ст.12 Кодексу) 
При прийнятті рішення про встановлення місцевих податків та зборів обов'язково визначаються об'єкт оподаткування,  платник податків і зборів, розмір ставки, податковий період та інші обов’язкові елементи, визначенні статтею 7 Кодексу.
Нагадуємо, що відповідно до п. 12.4 ст. 12 Кодексу до повноважень сільських, селищних, міських рад та рад об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, щодо податків та зборів, зокрема, належать: 
-    встановлення ставок місцевих податків та зборів в межах ставок, визначених ПКУ; 
-    прийняття рішення про встановлення місцевих податків та зборів, зміну розміру їх ставок, об’єкта оподаткування, порядку справляння чи надання податкових пільг, яке тягне за собою зміну податкових зобов’язань платників податків та яке набирає чинності з початку бюджетного періоду.
ДПС України на своєму офіційному веб-сайті оприлюднює зведену інформацію про розмір та дату встановлення на відповідних територіях ставок місцевих податків та/або зборів, а також про встановлені на відповідних територіях податкові пільги. 
Зазначена інформація (у розрізі областей) розміщена на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Законодавство/Податки, збори, платежі/Ставки місцевих податків та зборів. Також на офіційному вебпорталі ДПС розміщено рубрику «Рішення місцевих рад». 
Поряд з цим, платники податків для уточнення інформації щодо прийнятих відповідним органами місцевого самоврядування рішень можуть звертатися до місцевої ради, на території якої знаходяться об’єкти оподаткування.
Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.


Інтернет - торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами 
Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області звертає увагу платників. Інтернет-торгівля – це електронна торгівля, внаслідок якої товари реалізують дистанційним способом посередництвом інтернет-магазину. 
Інтернет-магазин – засіб для представлення або реалізації товару, роботи чи послуги шляхом вчинення електронного правочину (п. 8 ст. 3 Закону України від 3 вересня 2015 року № 675-VIII «Про електронну комерцію» (далі – Закон 675). 
Покупець повинен отримати підтвердження вчинення електронного правочину у формі електронного документа, квитанції, товарного чи касового чеку, квитка, талона або іншого документа у момент вчинення правочину або у момент виконання продавцем обов’язку передати покупцеві товар (п. 11 ст. 11 Закону № 675). 
Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю з зазначенням в них місця торгівлі (ст. 15 Закону № 481). 
У додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами суб'єктом господарювання зазначається адреса місця торгівлі і вказуються перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі (ч. 38 ст.15 Закону № 481). 
Детальніше щодо розрахункових операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів) – на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням:
Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

Довідку про відсутність заборгованості – через Електронний кабінет
Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що Довідка про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі - Довідка), формується за відсутності у платника за даними інформаційно-телекомунікаційних систем податкових органів податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати ЄВ, та/або іншої заборгованості з платежів (у тому числі розстрочених, відстрочених, реструктуризованих).
Для отримання Довідки платник подає заяву про надання довідки про відсутність заборгованості за формою згідно з додатком 2 до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733. 
Заява подається за вибором платника: 
- у паперовій формі - до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу;
- в електронній формі - на адресу уповноваженого органу через приватну частину Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням
Звертаємо увагу, що Електронний кабінет працює 24/7, крім часу, необхідного для його технічного обслуговування.
Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється виключно з використанням кваліфікованого електронного підпису.
У меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету платник створює та надсилає Заяву за формою J1300305 (для юридичних осіб) або F1300305 (для фізичних осіб).
У Заяві вказується відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого/якої Довідку буде подано платником (п. 3 Порядку № 733). 
Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що зазначається у Заяві. 
Довідка або відмова у її наданні готуються уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано.
В електронній формі Довідку або відмову у її наданні платник отримує у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.
Строк дії Довідки становить 10 календарних днів з дати її формування. У Довідці обов’язково зазначається термін її дії. 
Переглянути видану платнику електронну Довідку у відкритій частині (вхід до якої не потребує ідентифікації) Електронного кабінету , можна шляхом введення податкового номера платника (код за ЄДРПОУ/РНОКПП) та реквізитів електронної Довідки (дати і номеру). 
Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

Вже більше мільйона гривень залишили туристи на Донеччині

Курортний сезон тільки розпочинається, а відпочивальники Донеччини вже залишили у регіоні 1,1 млн грн туристичного збору. 
Нагадуємо, що туристичний збір – це місцевий податок, кошти якого поповнюють місцеву скарбницю. Ставка збору у 2021 році встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), у розмірі:
до 0,5 відсотка (до 30 грн)  – для внутрішнього туризму;
до 5 відсотків (до 300 грн) – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2021 року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.
Податковим періодом для сплати та звітування туристичного збору є квартал. Платники збору сплачують платіж авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі) податковим агентам.
Сума туристичного збору, обчислена відповідно до податкової декларації, сплачується податковими агентами щоквартально, у визначений термін за місцезнаходженням об’єкта. 

Більше 105 мільйонів гривень отримав місцевий бюджет Донеччини від роздрібної торгівлі підакцизними товарами 

За січень-травень 2021 року до місцевих скарбниць Донецького регіону  платниками податків сплачено 105,6 млн гривень акцизного податку з реалізації роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами, що на 5,9 млн грн більше за торішні показники.
Більше третини усіх надходжень акцизного податку з реалізації підакцизної продукції забезпечили суб’єкти господарювання, які перебувають на обліку в м. Маріуполі – 40,7 млн гривень. 
Податкова Донеччини акцентує увагу, що з кожної одиниці проданої алкогольної продукції чи тютюнового виробу п'ять відсотків акцизного податку надходять до скарбниці міста або об'єднаної територіальної громади. При цьому акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів повинен відображатися у фіскальному чеку окремим рядком. Якщо немає чеку – податок не сплачено, і, відповідно, не наповнюється бюджет. 
Також нагадуємо, що захистити свої права споживачів, якщо вам не видали фіскальний чек, ви можете за допомогою мобільного додатка “Legal ZrPlat”, який розроблений Податковою Донеччини та ефективно діє вже більше року. Завантажити цей безкоштовний додаток на свій гаджет можна засобами Play Market або App Store
Тому рекомендуємо покупцям завжди вимагати у продавця фіскальний чек за товар, який не лише доводить факт продажу, а й гарантує захист прав споживачів від фальсифікованої продукції. 
За п’ять місяців поточного року до місцевого бюджету також сплачено 18,3 млн гривень плати за ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами. 

Перші результати роботи CALL-центру Податкової Донеччини 

Одним з гострих нагальних питань, що знаходиться на особливому контролі в Головному управлінні ДПС у Донецькій області, є погашення податкового боргу.
Саме з метою активізації цього процесу та інформаційної підтримки платників податків Донецького регіону в умовах карантинних обмежень сьогодення за ініціативи в.о. начальника ГУ ДПС у Донецькій області Ірини Долозіної Податковою Донеччини 29 квітня поточного року було запроваджено call-центр з актуальних питань.   
Нагадаємо – вже майже місяць жителі Донецької області отримують  автоматичне аудіо- та смс-повідомлення про наявний податковий борг, а за телефоном 099-50-800-50 можуть поспілкуватися зі спеціалістом податкової служби, з’ясувати, який борг і по яким податкам чи зборам рахується, причину виникнення, шляхи його погашення та рахунки, за якими його можна погасити. 
Так, за неповний місяць роботи «гарячої» телефонної лінії до CALL-центру звернулося більше тисячі платників, що мають податкову заборгованість або борг з єдиного внеску. За результатами впровадження таких заходів в рахунок погашення боргу до бюджету надійшло 485,7 тис. гривень.
Податкова Донеччини ще раз акцентує вашу увагу, що наявну заборгованість можна погасити, використовуючи ТІЛЬКИ! реквізити бюджетних рахунків, що розміщені на офіційному субсайті Головного управління ДПС у Донецькій області за наступним посиланням Ні на які приватні картки чи рахунки податкова служба не приймає гроші в рахунок погашення боргу!
І пам’ятайте, шлях до європейських цінностей та добробуту розпочинається сьогодні зі сплати податків!

Майже 487 мільйонів гривень екологічного податку надійшло на захист довкілля Донеччини

Донеччина є одним з найпотужніших індустріальних регіонів України. Але індустріальний розвиток Донецької області має не тільки позитивні сторони. На території області розташована значна кількість великих підприємств гірничовидобувної, металургійної, хімічної, машинобудівної та агропромислової галузей. Майже вся територія Донецької області залучена до господарського обороту, що призводить до значного навантаження на природні ресурси та до серйозних екологічних проблем. Тому контроль за справлянням екологічного податку, як одного з фінансових компенсаторів шкоди, що завдається природі, є і залишатиметься одним з актуальних завдань органів податкової служби області. 
За період січень – травень 2021 року від підприємств Донеччини надійшло 486,9 млн грн екологічного податку. Відповідно до розподілу коштів від сплати податку місцеві бюджети області отримали на відновлення довкілля 211,3 млн грн,  державний бюджет – 275,6 млн гривень. 
Сплачуючи екологічний податок, підприємства частково відшкодовують негативні наслідки своєї господарської діяльності та сприяють відновленню природних ресурсів. 
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner