ДПС Донеччини пояснює

 

Зміни до Порядку обліку платників податків і зборів
Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що 19.03.2021 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 14.12.2020 № 766 «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків» (далі - Наказ № 766).
Наказом № 766 затверджено Зміни до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 року № 822 у частині: 
- реєстрації дитини у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків під час державної реєстрації її народження; 
- реєстрації фізичних осіб від 14 до 18 років у Державному реєстрі фізичних осіб − платників податків під час оформлення паспорта громадянина України вперше; 
- реєстрації іноземців або осіб без громадянства у Державному реєстрі фізичних осіб − платників податків з метою набуття статусу електронного резидентства України та доступу до електронних послуг, що надаються в Україні; 
- внесення до інформаційної бази Державного реєстру фізичних осіб – платників податків інформації про унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі на підставі даних розпорядника такого реєстру. 
Наказом № 766 передбачено, що під час проведення реєстрації, внесення змін, отримання картки платника податків або відомостей з ДРФО можна застосовувати відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки (е-паспорт), інформації, що міститься у свідоцтві про народження (е-свідоцтво про народження), інформації про зареєстроване місце проживання, що міститься в Єдиному державному демографічному реєстрі, та інформації, що міститься в довідці, яка підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. 
Контролюючі органи проводять такі процедури за умови наявності технічних засобів, призначених для встановлення достовірності відображень в електронній формі інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, інформації, що міститься у свідоцтві про народження, та інформації про зареєстроване місце проживання/взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. 
Також Наказом № 766 визначено, що підтвердженням достовірності реєстраційного номера облікової картки платника податків є документ, що засвідчує реєстрацію особи у ДРФО – платників податків (картка платника податків), або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з ДРФО, внесені до паспорта громадянина України або свідоцтва про народження. 
Особа за власним вибором пред’являє один із зазначених документів для надання даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків. 
Особа може пред’явити копію документа, що засвідчує реєстрацію особи в Державному реєстрі, у тому числі і в електронному вигляді, за умови наявності в одержувача інформації технічної можливості здійснити перевірку відповідності реєстраційних даних фізичної особи даним Державного реєстру фізичних осіб – платників податків в електронній формі, зокрема засобами Порталу Дія. 
 

У поточному році бюджет Донеччини отримав єдиного внеску майже 4 мільярди гривень
Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування - це обов’язковий внесок, який сплачують роботодавці з фонду оплати праці найманих працівників. Сплачуючи єдиний внесок, роботодавці гарантують працівникам наявність у них страхового стажу, що, безумовно, є запорукою пенсійного забезпечення у майбутньому. Адже наявність страхового стажу – це обов’язкова умова для отримання пенсійного забезпечення. 
За період січень-травень 2021 року на спеціальні небюджетні рахунки, відкриті на Головне управління ДПС у Донецькій області, роботодавцями Донеччини було перераховано 3 млрд 992 млн гривень. Ці надходження на 661,2 млн грн перевищують надходження відповідного періоду минулого року. 
Ще раз нагадуємо, що дотримання роботодавцями норм чинного законодавства є обов’язковою вимогою. За порушення трудового законодавства їм загрожують не лише чималі фінансові санкції та адмінштрафи, але й кримінальна відповідальність. 
Якщо ви маєте справу з недобросовісним роботодавцем, або стали свідком порушення трудового законодавства, ви можете повідомити про цей випадок за допомогою мобільного додатку «Legal ZrPlat», розроблений Податковою Донеччини з метою оперативного реагування на ці порушення. Цей додаток можна завантажити на телефон засобами Play Market або App Store

 

Землекористувачі Донеччини сплатили до бюджету більше 485 мільйонів гривень 
За п`ять місяців 2021 року власники та орендарі земельних ділянок – юридичні і фізичні особи Донеччини сплатили до місцевих бюджетів області 485,2 млн грн земельного податку. 
Переважну частину надходжень отримано від юридичних осіб, які перерахували 445,6 млн грн земельного податку та орендної плати за землі державної та комунальної власності. В свою чергу, фізичні особи перерахували 39,6 млн гривень.
Нагадуємо, що нарахування сум податку за землю фізичним особам – власникам або користувачам земельних ділянок проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації податкове повідомлення-рішення про внесення податку до 1 липня 2021 року. Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.
Шановні платники податків, ГУ ДПС у Донецькій області акцентує вашу  увагу, що сплата земельного податку – це законний обов’язок кожного власника чи користувача землею. А надходження від цього податку – вагома частина бюджету місцевих громад, що йде на благоустрій та соціальний розвиток рідних містечок.
 

Заява за формою № 5ДР: особливості подання
Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області  нагадує, що фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР відповідно до пункту 70.7 статті 70 розділу ІІ Податкового кодексу України та пункту 1 розділу IX Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822.
До облікової картки вноситься така інформація: прізвище, ім’я, по-батькові (за наявності); дата народження; місце народження (країна, область, район, населений пункт); місце проживання / місцеперебування; громадянство; для іноземців – податковий номер у країні громадянства (за наявності); реквізити документа, що посвідчує особу (назва документа, серія та/або  номер, дата видачі та уповноважений суб’єкт, що видав документ).
Заява за формою № 5ДР стосовно малолітньої особи подається одним з батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником) за наявності документа, що посвідчує його особу, та свідоцтва про народження дитини.
Фізичні особи подають зазначені заяви особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання. 
Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.
Для заповнення Заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.
Якщо зазначені документи видані не українською мовою, необхідно подати засвідчені в установленому законодавством порядку переклади цих документів українською мовою (після пред’явлення повертаються) та їх копії.
Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot

 

 

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner