Порядок надання при народжені дитини одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка»

 

25 листопада 2020 року Уряд схвалив постанову Кабінету Міністрів України  № 1180 «Деякі питання надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», якою, зокрема, затверджено порядок забезпечення дитини при народженні одноразовою натуральною допомогою «пакунок малюка» за рахунок коштів державного бюджету. 
«Пакунок малюка» є безповоротною адресною соціальною допомогою сім’ям, у яких народилася живонароджена дитина, у разі відсутності обох батьків - родичам, які в установленому порядку забирають дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я, усиновлювачам, опікунам, прийомним батькам, батькам-вихователям або патронатним вихователям новонародженої дитини.
Наразі батьки, у яких діти народились до 23 жовтня 2020 року включно та які не отримали «пакунок малюка», отримують грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».
Батьки, у яких діти народились з 24 жовтня 2020 року, матимуть змогу отримати одноразову натуральну допомогу «пакунок малюка» протягом 30 днів з дати народження дитини. 
«Пакунок малюка» може видаватися отримувачу закладом охорони здоров’я при народженні дитини або у разі відсутності «пакунка малюка» в закладі охорони здоров?я місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування отримувача.
Місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення «пакунок малюка» видається на підставі заяви отримувача та довідки про те, що «пакунок малюка» в закладі охорони здоров’я не видано.
Заява отримувачем подається місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня народження дитини.
Отримувач, у якого народилася дитина в період із 24 жовтня до 30 листопада 2020 року включно, має право подати заяву структурному підрозділу з питань соціального захисту населення до 31 грудня 2020 року.
У разі неотримання «пакунку малюка» з незалежних від батьків обставин вони отримають грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» відповідно до Порядку та умов реалізації пілотного проекту «Монетизація одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» у 2020-2021 роках, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2020 року № 744.
З 1 липня 2021 року батьки матимуть право вибору між одноразовою натуральною допомогою «пакунок малюка» та грошовою компенсацією вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».
Вартість одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, встановленого законом на дату її видачі (з 24.10.2020 - 5577 грн; з 01.12.2020 - 5763 грн).
Отже, претендентам на отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» пропонуємо звертатися до управлінь соціального захисту населення за місцем проживання /перебування на обліку/ з відповідною заявою та довідкою закладу охорони здоров’я. 
Виплата грошової компенсації не тягне за собою зміни розміру допомоги при народженні дитини.
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner