Реформа у системі забезпечення технічними засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих громадян

 

14 березня 2018 року Уряд прийняв постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».  Цією постановою  реформовано Порядок забезпечення технічними та іншим засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012  року № 321, зі змінами.
Основними завданнями  проведення реформи у зазначеній сфері є:
Передання повноважень з фінансування забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю від Фонду соціального захисту інвалідів до органів соціального захисту населення.
Внаслідок цього запроваджується:
- індивідуальне замовлення на виготовлення або постачання протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних нижніх кінцівок та крісел колісних на основі укладання тристороннього договору між особою з інвалідністю, підприємством та органом соціального захисту населення;
- інших виробів – на основі двостороннього договору між підприємством та органом соціального захисту населення;
- використання електронного каталогу – класифікатора ТЗР, який формується Українським науково – дослідним інститутом протезування, протезобудування та відновлення працездатності відповідно до класифікаційних угруповань за функціональними та конструктивними ознаками зазначених засобів (далі – УкрНДІпротезування), для реалізації можливостей вибору особою з інвалідністю ТЗР;
- новий способ забезпечення ТЗР, зокрема, шляхом виплати, за бажанням особи з інвалідністю, компенсації за самостійно придбані окремі вироби.
Крім цього, до Порядку внесені зміни щодо переліку ТЗР та послуг, якими забезпечуються особи з інвалідністю за рахунок бюджетних коштів, а також посилено вимоги до ведення Централізованого банку даних з проблем інвалідності (далі – ЦБІ) щодо контролю процесу забезпечення ТЗР, зокрема термінів видачі направлення, вибору підприємства, розміщення та виконання замовлення тощо.
В управлінні соціального захисту населення визначено відповідального працівника, на якого покладено функціональні обов’язки щодо замовлення та забезпечення  технічними та іншими засобами реабілітації.
За консультацією, отриманням направлення, укладання угоди, виплати компенсації за самостійно придбані окремі вироби необхідно звертатися до управління соціального захисту населення Лиманської міської ради, м. Лиман,  вул. Леси Українки, 20А, каб. №11. Тел. (06261)42593.

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner