22 травня — Міжнародний день біорізноманіття

 

Біологічне різноманіття – це розмаїття життєвих форм на Землі, які включають всі організми, види, генетичні відмінності між ними, складні симбіози, спільноти і екосистеми. Це величезний генофонд планети і чим він різноманітніший, тим легше наша глобальна екосистема адаптується до нових умов: одні види вимирають, інші адаптуються і змінюються, щомиті реагуючи на мінливу ситуацію.
Зі скороченням числа біологічних видів скорочуються і наші майбутні можливості. Разом з вимираючими видами ми, можливо, втрачаємо ліки від СНІДу чи раку, або стійкі до вірусів сільськогосподарські культури. Тому нам потрібно якимось чином вже зараз зупинити знищення біорізноманіття – не лише в ім’я збереження планети, а й заради самих себе.
Сучасні тенденції щодо біорізноманіття
Практично всі екосистеми Землі різко трансформуються через людську діяльність і продовжують перетворюватися з метою сільськогосподарської та інших видів експлуатації. Сучасна втрата біорізноманіття та відповідні зміни у навколишньому середовищі зараз відбуваються швидше, ніж будь-коли раніше в людській історії, і немає ніяких ознак сповільнення цього процесу. Багато популяцій тварин і рослин скоротилися в чисельності, географічному поширенні, або за обома показниками одночасно. Зникнення видів іноді розглядається як природна частина історії Землі. Діяльність людини збільшила швидкість зникнення видів, принаймні в 100 разів у порівнянні з гаданою природною швидкістю.
Що можна зробити для збереження біорізноманіття
Утворення заповідних територій є невід’ємною частиною програм зі збереження біорізноманіття, але самих їх буде недостатньо для захисту всього спектру біорізноманіття.
Для збереження біорізноманіття турбота про нього має стати невід’ємною складовою агрокомплексу, рибальства і лісівництва. Ці сектори безпосередньо залежні від біорізноманіття та безпосередньо на нього впливають. Впровадження пермакультурних методів в сільське господарство та лісівництво допоможе здобувати продукти харчування з мінімальною шкодою для екосистем.
Відновлення екосистем, зазвичай, набагато дорожче, ніж захист екосистем близьких до незайманих, але й воно набуває дедалі більшої важливості в силу деградації великого числа територій.
Що робити, коли Ви стали свідком незаконного продажу червонокнижних видів тварин/рослин?
Дізнатися про тварин та рослин, внесених до Червоної книги можна на офіційному сайті: https://redbook-ua.org/.
Якщо ви стали свідком незаконного продажу червонокнижних видів тварин чи рослин, просимо повідомити про це за допомогою:
• Гарячої лінії ДЕІ - (044) 521 20 38. Розклад роботи гарячої лінії: понеділок-четвер – з 9.00 до 18.00; п’ятниця – з 9.00 до 16.45; обідня перерва – з 13.00 до 13.45.
Гарячій лінії необхідно повідомити такі дані: прізвище, ім’я та по батькові, адресу проживання, регіон, в якому сталося правопорушення та короткий зміст правопорушення;
• Електронного звернення на сайті Мінприроди.
Основним документом, у якому регламентується список рослин і тварин, що знаходяться під охороною є Червона книга України. Також, наша держава підписала ряд міжнародних угод та конвенцій щодо охорони та сприяння розвиту рідкісних видів флори і фауни. З вичерпними списками можна ознайомитися за посиланнями:
Перелік тварин і рослин, які охороняються законодавством України 
Перелік тварин і рослин, внесених до Європейського червоного списку 
Перелік тварин і рослин, внесених до Червоного списку Міжнародної спілки охорони природи видів, яким загрожує зникнення 
Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин (Боннська конвенція) 
Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES, Вашингтонська конвенція) 
Конвенція про охорону дикої фауни та флори і природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція) 
Конвенція про захист Чорного моря від забруднення (Бухарестська конвенція) 
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner