Зброя та вибухівка, що більше не загрожують - як поліція Слов'янська та Лиману "роззброювала" населення у 2017 році

Протягом дванадцяти місяців правоохоронці Слов'янської оперативної зони проводили обшуки, виявляли заборонені предмети при несенні служби та проводили превентивну роботу із громадянами. Результат - 220 вилучень зброї та вибухівки, кожне з них - це потенційне чиєсь врятоване життя чи здоров'я.
Більше трьох з половиною років на Донеччині триває антитерористична операція. Її наслідки - це зброя та боєприпаси, що "осідають" на руках у населення, міни та знаряди, що залишаються у землі та складають постійну загрозу для оточуючих.  
Весь цей час співробітники поліції працюють над тим, щоб смертоносні предмети не становили загрози для місцевого населення та жителів інших регіонів України. Щодня безліч зусиль правоохоронців покладається на те, щоб "зупинити" зброю та вибухівку на блокпостах, що контролюють виїзди на "мирні території", вилучити її у пасажирів на вокзалах, не дати відправити "вибухові" посилки до інших регіонів.
У Слов'янську та районі - території, з якої на Донбасі почалась війна, місцеві правоохоронці мають справу із її наслідками майже через день. З початку року Слов'янським відділом поліції задокументовано  155 фактів незаконного зберігання, перевезення та пересилання зброї, боєприпасів та вибухівки.
Приблизно у половину менше - 76 фактів виявлено у Лимані та районі, але й цю цифру аж ніяк не можна назвати "скромною".
При цьому слід зауважувати, що кожен такий випадок - це вилучення як окремих набоїв, так і цілих арсеналів, якими можна було озброїти невеличкий підрозділ.
Так, на початку року Слов'янські правоохоронці вилучили у 37-річного жителя Райгородка гранати ВОГ-25. Чоловік зберігав їх на віранді свого будинку, наражаючи на небезпеку оточуючих.
У лютому на блокпосту було виявлено перероблений карабін (на базі "АК"), який 34-річна мешканка Хмельницької області намагалась провезти серез свїх речей.
Того ж місяця поліцейські Лиману вилучили цинк із 700 патронами (в ході проведення превентивної роботи його видав 39-місцевий житель), а наступного - виявили під мостом схрон із гранатометами та зарядами до них.
У грудні  слов'янські оперативники вилучили автомат АКС(У) у 59-річного мешканця району. Ще у 2014 році чоловік знайшов зброю на місці загибелі українських військових й не думав здавати її до поліції.
Також правоохоронці знешкоджували розтяжки із гранатами, вилучали боєприпаси у неповнолітніх, оперативно реагували на повідомлення про знаходження "сувенірів" часів Другої світової війни.
Цього року поліція неодноразово проводила місячники добровільної здачі зброї та боєприпасів, систематично перевіряла власників мисливських рушниць, організовувала заняття зі школярами, на яких розповідалось про порядок дій у разі виявлення небезпечних предметів.
Завдяки таким мірам, без сумніву, вдалось врятувати не одне життя, запобігти каліцтву дітей та захистити від знищення майно громадян.
Одним з небагатьох трагічних випадків стала надзвичайна подія у селі Черкаське, що відбулась під кінець року - коли 34-річний чоловік загинув при спробі розпилити снаряд.
Наступного року боротьба поліції із незаконним обігом зброї буде не менш активною. Правоохоронці вкотре закликають населення не порушувати закон, ставлячи під загрозу людські життя. Громадяни повинні вчасно повідомляти за лінію "102" про всю знайдену зброю та вибухівку, розповідати про правила безпеки своїм дітям.
Окрім того, слід пам'ятати, що добровільне роззброєння не призводить до кримінальної відповідальності.

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner