Відділ житлово-комунального господарства Лиманської міської ради інформує

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2016 № 301 затверджено Порядок списання з балансу багатоквартирних будинків, який визначає механізм списання з балансу органами місцевого самоврядування багатоквартирних будинків, у яких розташовані приміщення приватної та інших форм власності та передачу їх у власність мешканцям (співвласникам). Також сесією міської ради прийнято рішення від 19.03.2020 № 7/76-5183 “Про списання багатоквартирних будинків з балансу комунального підприємства “Лиманська служба єдиного замовника””.
Співвласниками багатоквартирного будинку (далі - співвласники) є власники квартир або нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.
Що це означає для мешканців? 
Це означає, що багатоквартирні будинки вже не будуть в комунальній власності та на балансі комунального підприємства “Лиманська служба єдиного замовника”, а будуть у власності та в управлінні співвласників. Тобто, самі мешканці будуть нести відповідальність не тільки за власні квартири, а і за технічний стан будинку, його обслуговування, визначення управителя та укладання з ним договорів на надання послуг, оплату спожитих послуг і т. і.
На даний час в кожному багатоквартирному будинку міста 98% мешканців оформили право власності на свої квартири (приватизували). В зв’язку з цим, законодавство України не передбачає утримання будинку (ремонт спільного майна: покрівлі, підвали, під’їзди, ліфти, прибудинкові території) тільки за рахунок бюджетних коштів, а тільки на умовах співфінансування з співвласниками будинку.
Разом із тим, в 2015 році набрав чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 № 417-УІІІ (далі Закон), який якраз і визначає особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, регулює правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.
Управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про:
• розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку, встановлення, зміну та скасування обмежень щодо користування ним;
• визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем;
• обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням;
• визначення повноважень управителя щодо управління багатоквартирним будинком;
• проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт;
• визначення дати та місця проведення наступних зборів співвласників;
• визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком.
Закон дозволяє мешканцям передавати всі функції управління багатоквартирним будинком ОСББ (тобто утворювати ОСББ, якщо воно не створено), або всі чи частину таких функцій на договірній основі керуючому, якого вони обирають самостійно загальним зборами співвласників. Наймачі, орендарі та інші користувачі квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку можуть брати участь в управлінні багатоквартирним будинком виключно за дорученням власників таких квартир та приміщень.
На виконання Постанови Кабміну Міністрів України від 20.04.2016 № 301 «Про затвердження Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків» у місті  розпочинається відповідна робота.
Також звертаємось до квартиронаймачів, квартири яких не перебувають у приватній власності з проханням оформити право власності на житло (здійснити приватизацію). В разі, якщо квартиронаймач комунальної квартири не реалізує своє право на приватизацію житла, після списання з балансу багатоквартирного будинку, право власності на такі квартири буде зареєстровано в установленому законом порядку за територіальною громадою міста в особі міської ради.
Слід зазначити, що списання будинку з балансу не тягне за собою припинення обслуговування будинку КП “Лиманська служба єдиного замовника”.

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner