Щодо встановлення статусу місця виробництва, або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів в разі експорту деяких рослин та продуктів рослинного походження

 

У кожної країни є свої вимоги, щодо фітосанітарного стану продукції, що імпортується на її територію.
Країни Євразійського економічного союзу (ЄАЕС), Європейського союзу (ЄС), Китайської Народної Республіки (КНР), Турецької  Республіки виставляють особливі вимоги до експорту вітчизняної рослинної продукції. Фітосанітарні вимоги цих держав передбачають,  що продукція, яка планується до експорту, повинна обстежуватись в період вегетації рослин. В підтвердження, того що такі заходи було здійснено, на даних територіях встановлюється офіційний статус вільної зони від шкідливих організмів.
Рішення Євразійського економічного союзу №157-159, при експорті насіннєвого та посадкового матеріалу, зернових, зернобобових, олійних культур, плодоовочевої продукції, деревини та іншої рослинної продукції, передбачають встановлення вільних зон від шкідливих організмів.
Фітосанітарні правила Європейського союзу, а саме Директива Ради 2000/29/ЄС передбачає вимогу встановлення вільної зони на пасльонові культури (помідори, баклажани).
Відповідно до Спеціальних вимог щодо рослин та продукції рослинництва Положення  про карантин рослин Турецької Республіки, експорт лісоматеріалів хвойних порід  з України повинен здійснюватись з зон вільних від певних шкідників лісу.
Фітосанітарні вимоги щодо експорту кукурудзи, сої, ячменю з України, Китайська народна республіка передбачає в протоколах фітосанітарних вимог щодо експорту кукурудзи, сої та ячменю з України до КНР. 
Процедура встановлення зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів визначена Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 4 «Вимоги щодо встановлення вільних зон», Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 10 «Вимоги до встановлення вільних місць та ділянок виробництва» та національним законодавством, а саме ст. 31 Закону України «Про карантин рослин».
Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487.
Для офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, до управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби  в Донецькій  області суб’єкт господарювання  подає пакет документів, а саме:
- Заяву про встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
- Копію плану земельної ділянки (витяг з документації із землеустрою), на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
- Копія документа, який засвідчує право власності або користування (в тому числі оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
Документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських , плодових та ін. культур, що передбачено Законом України «Про карантин рослин».
За результатами проведених заходів, пов’язаних зі встановленням та/або підтриманням статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, відповідно до Порядку, присвоюється реєстраційний номер місцю виробництва або виробничій ділянці, вільних від регульованих шкідливих організмів.
Всі вимоги спрямовані на  попередження невиправданих бар’єрів у міжнародній торгівлі українськими рослинами та продуктами рослинного походження, надання можливостей вітчизняному сільгоспвиробнику вдало реалізувати свою продукцію, а експортеру – без проблем здійснити її експорт.
За додатковою інформацією у разі виникнення питань звертайтесь до відділу карантину рослин ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області, т. (06261)-4-30-90.

С. Савченко, головний спеціаліст відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner