Відділ з питань праці попереджає: оформлюйте трудові відносини!

 

         Згідно доручення прем’єр-міністра України Олексія Гончарука від 22.01.2020р. №2313/0/1-20 про вжиття заходів щодо детінізації зайнятості у сфері торгівлі товарами та послугами, на території Лиманської ОТГ триває інформаційна компанія про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

            Робота із виявлення нелегальних працівників складатиметься із 3-х етапів:

  • інформаційної кампанії;
  • підготовчої роботи до проведення інспекційної кампанії;
  • інспекційної кампанії.

            Інспектори з питань праці виконавчого комітету Лиманської міської ради, фахівці Бахмутсько-Лиманського управління Пенсійного фонду та Лиманського міського центру зайнятості відвідали суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі та організації харчування з інформаційно-роз’яснювальною місією.

            Під час спілкування посадовці розповідали про переваги задекларованої праці для працюючої людини, роз’яснювали негативні наслідки і види відповідальності за використання незадекларованої праці, підкреслюючи, що неоформлений офіційно працівник залишається без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій надалі.

            Роботодавцям наголошено, що у разі прийняття працівника на роботу, обов’язковим є укладення з ним трудового договору, повідомлення про прийняття особи на роботу Державній податковій службі.

            Роз’яснено ряд особливостей ведення документів з метою чіткого та достовірного обліку робочого часу працівників, особливо при роботі у нічний час, святкові дні та надурочно.

            Кожному громадянину слід зрозуміти, що захистити себе він зможе тільки законним шляхом, і це можливо лише за умови належного оформлення трудових відносин з роботодавцем.

Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків і зборів є також грубим порушенням Законів України, яке підпадає під адміністративну та кримінальну відповідальності.

Крім цього, виплата заробітної плати в «конвертах» та у розмірах, нижчих за мінімальні гарантії, по-перше, позбавляє наших громадян належного захисту, насамперед, належного розміру пенсійних виплат.

По-друге, до місцевих бюджетів не надходять необхідні кошти, що безпосередньо відбивається на рівні життя і на розв’язанні безлічі соціальних проблем. Скорочується і фінансування соціальних статей з держбюджету.

Тобто, легалізація зарплати та збільшення робочих місць не тільки вирішить проблему зайнятості населення, а надасть додаткові кошти для вирішення соціальних та побутових проблем територіальної громади.

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner