Підсумки оздоровчої кампанії дітей Лиманської об’єднаної територіальної громади у 2019 році

 

Державна політика у сфері оздоровлення та відпочинку дітей ґрунтується на принципах рівності прав кожної дитини на оздоровлення та відпочинок; визнання пріоритетним у діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування здійснення заходів, спрямованих на зміцнення здоров'я дітей шляхом організації оздоровлення та відпочинку.
Рішенням сесії міської ради від 21.02.2019№ 7/61-2830 «Про передачу від управління освіти, молоді та спорту Лиманської міської ради до управління соціального захисту населення  Лиманської міської ради функцій з формування та реалізації на території Лиманської ОТГ державної соціальної політики з оздоровлення та відпочинку дітей» функції з організації відпочинку та оздоровлення дітей Лиманської об’єднаної територіальної  громади в частині впровадження механізму відшкодування вартості путівки до дитячих закладів оздоровлення Донецької області для дітей, що виховуються в сім’ях з дітьми за рахунок місцевого та обласного бюджетів передано управлінню соціального захисту населення у 2019 році.
Розпорядженням міського голови від 29.05.2019 № 333 було створено комісію з питань прийняття рішення про відшкодування вартості путівки на оздоровлення та відпочинку дітей Лиманської об’єднаної територіальної громади у 2019 році, затверджено Порядок використання бюджетних коштів на оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми, відшкодування вартості якого здійснюється за рахунок коштів  місцевого бюджету у 2019 році та Положення про комісію з питань прийняття рішення про відшкодування вартості путівки на оздоровлення та відпочинку дітей Лиманської об’єднаної територіальної громади у 2019 році.
Порядком організації у 2019 році оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми, відшкодування вартості якого здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, який затверджено розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 08.05.2019 № 485/5-19 (далі -Порядок) було визначено, що до пільгової категорії відносяться:
- діти осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» ;
- діти зареєстровані як внутрішньо переміщені особи ;
- діти, які проживають у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення ;
- діти з інвалідністю, здатні до самообслуговування (за відсутності медичних протипоказань) ;
- діти з багатодітних сімей ;
- діти з малозабезпечених  сімей ;
- діти, які перебувають на диспансерному обліку;
- талановиті та обдаровані діти;
- діти – учасники дитячих творчих колективів та спортивних команд;
- діти - відмінники навчання ;
- діти – лідери дитячих громадських організацій ;
- діти працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села;
- діти - сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; рідні діти батьків-вихователів або прийомних батьків, які проживають в одному дитячому будинку сімейного типу або в одній прийомній сім’ї;
- діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного у період участі в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях;
- діти, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер в наслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту; 
- діти, батьки яких загинули від нещасного випадку на виробництві або під час виконання службових обов’язків, у тому числі діти журналістів, які загинули під час виконання службових обов’язків; 
- діти, які постраждали в наслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф;
- діти, які взяті на облік службами у справах дітей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах; 
- діти, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи; 
- діти, які постраждали в наслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф.
Батьки (особи, які їх замінюють) дитини самостійно обирали дитячий заклад оздоровлення. Забезпечення оздоровленням та відпочинком дітей проводилося на підставі заяв батьків в порядку черговості та в межах бюджетних призначень.
Управлінням соціального захисту населення Лиманської міської ради здійснювався підбір дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, для оздоровлення та відпочинку в ДПУ «МДЦ «Артек» та ДП «Молода гвардія», в центрі реабілітації «Сергіївка» та в ДОТ «Лазуріт-Кемп».
Протягом 2019 року забезпечено оздоровленням та відпочинком 115 дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, з них:
- діти осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» - 14 ;
- діти з інвалідністю, здатні до самообслуговування (за відсутності медичних протипоказань) – 2;
- діти зареєстровані як внутрішньо переміщені особи - 24;
- діти з багатодітних сімей - 46;
- діти з малозабезпечених  сімей - 6;
- діти, які перебувають на диспансерному обліку - 5;
- талановиті та обдаровані діти,відмінники навчання - 2;
- діти працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села - 1;
- діти-сироти та діти, позбавлених батьківського піклування-15; 
Також 67 дітей, які виховуються в сім’ях, оздоровлено шляхом застосування часткового відшкодування вартості путівки за рахунок обласного та місцевого бюджетів.
Загальна кількість дітей, оздоровлених управлінням соціального захисту населення Лиманської міської ради -182 дитини.
Користувались попитом у батьків дітей наступні дитячі заклади оздоровлення та відпочинку , які розташовані на території Донецької області: ПУ «ПЗОВ «Брусіно» (с.Брусівка), КП «Обласний дитячо-молодіжний санаторно-оздоровчий комплекс «Перлина Донеччини»(м. Святогірськ), ПЗВОГ «ПДЗОВ «Яструбок» (м. Святогірськ), ДЗОВ «Супутник» (м. Святогірськ)
Управлінням освіти, молоді та спорту Лиманської міської ради оздоровлено 280 дітей, які потребують особливої соціальної підтримки та уваги. Із них 230 дітей забезпечено відпочинком в пришкільних таборах та 50 дітей оздоровлено безкоштовно в ПУ ПЗОВ «Брусіно».
Управління соціального захисту населення Лиманської міської ради (м. Лиман, вул. Лесі Українки, 20а) запрошує батьків дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки та батьків дітей, які виховуються в сім’ях, з січня 2020 року звертатися з заявами про намір оздоровлення дітей та необхідним пакетом документів.
Додатково буде проінформовано про Порядок організації у 2020 році оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми, відшкодування вартості якого здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету та місцевого бюджету.

Управління соціального захисту населення Лиманської міської ради

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner