День прав людини

 

День прав людини — міжнародне свято, що відзначається 10 грудня за пропозицією Генеральної асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році. 
«Де ж все-таки починаються загальні права людини? У невеликих містечках поблизу від будинку, таких близьких і настільки маленьких, що їх не побачиш на жодній карті світу. [...] І поки ці права не придбають сенсу там, вони будуть мати мало значення де б то не було ще. Якщо громадяни не будуть дбати про захист цих прав поблизу від будинку, марні наші надії на прогрес у всьому світі»-Елеонора Рузвельт. У 1946 році президент Сполучених Штатів Гаррі С. Трумен призначив Елеонору Рузвельт, яка була першою леді Сполучених Штатів в період з 1933 по 1945 рік, представником в Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй. Вона стала першим Головою Комісії з прав людини і відіграла важливу роль в розробці Загальної декларації прав людини. У період наростання напруженості між Сходом і Заходом Елеонора Рузвельт, керуючи процесом розробки Декларації аж до його успішного завершення, спиралася на той колосальний авторитет і довіру, якими вона користувалася у обох наддержав. У 1968 році їй була посмертно присуджена Премія Організації Об'єднаних Націй в області прав людини.
Загальна декларація прав людини проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші). У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація не носить обов'язкового характеру. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.
Багато країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції. Її принципи лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів з прав людини, укладених з 1948 року. Найбільш широкими обов'язковими угодами з прав людини, укладеними під егідою ООН, є Міжнародний пакт про цивільні і політичні права і Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, підписані 16 грудня 1966 року. За дотриманням прийнятих пактів, конвенцій і договорів з прав людини спостерігає Верховний Комісаріат ООН з прав людини. Верховний комісар відряджає своїх посланців в різні країни світу для складання звітів про дотримання прав людини на місцях. Якщо права не дотримуються, то в справу вступають трибунали.
Молодь виступає на захист прав людини
20 листопада 2019 року Конвенції про права дитини виповнилося 30 років. ООН використовує цей момент, щоб вказати на надихаючу роль молоді в якості двигуна позитивних змін.
Цього року кампанія під гаслом «Борись за свої права» покликана відзначити потенціал молоді в якості провідника змін, посилити її вплив і зміцнити залученість в захист і забезпечення прав людини. Ми хочемо продемонструвати, як молоді люди по всьому світу виступають проти расизму, мови ненависті, цькування в школах, дискримінації, зміни клімату.
#StandUp4HumanRights
Загальна декларація прав людини надихає всіх нас.
Кожен з нас щодня стикається з питаннями прав людини.
Ці універсальні цінності закладені в основу єдиного людства.
Рівність, справедливість і свобода - це кошти запобігання насильству та підтримання миру.
Нехтування цінностями людства - де б і коли б воно не мало місце - наражає на небезпеку всіх нас.
Нам належить захищати свої власні права і права інших людей.
Ознайомитись з декларацією можно за посиланням https://old.irs.in.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=82:1&catid=47:un&Itemid=74&lang=ru
Інформація підготовлена управлінням соціального захисту населення Лиманської міської ради за матеріалами https://www.un.org/ru/observances/human-rights-day/

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner