9 грудня щороку відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією

 

Об'єднаємося у боротьбі проти корупції в інтересах розвитку, світу і безпеки. Щорічний об'єм хабарів у світі оцінюється в один трильйон доларів. Світова економіка втрачає ще 2,6 трильйона доларів у зв'язку з корупційною діяльністю. Ці засоби складають більше п'яти відсотків глобального ВВП. За даними Програми розвитку ООН (ПРООН), в країнах, що розвиваються, втрати, пов'язані з корупцією, перевершують об'єми офіційної допомоги на меті розвитку в 10 разів.
Корупція - цей серйозний злочин, який підриває соціально-економічний розвиток в усіх суспільствах. Жодна з країн, жоден регіон, жодне суспільство не мають імунітету від корупції.
Цього року Управління ООН по наркотиках і злочинності і ПРООН розробили спільну кампанію, основна увага в якій приділяється тому, як корупція впливає на освіту, охорону здоров'я, правосуддя, демократію, процвітання і розвиток. Спільна міжнародна кампанія приділяє основну увагу тому, що корупція є найбільшою перешкодою в досягненні Цілей в області стійкого розвитку.
Впродовж довгого часу корупція залишається однією з найбільших проблем України та є темою для постійних дебатів як для української, так і для міжнародної спільноти. В Індексі сприйняття корупції (ІСК), що укладається глобальною антикорупційною організацією Transparency International та базується на оцінках підприємців та аналітиків, за підсумками 2018 року наша країна посіла 120 сходинку у переліку зі 180 країн світу. І хоча з року в рік позиції України у рейтингу покращуються, такий стан речей все ще є далеким від прийнятного. Саме корупція, за даними численних аналітичних звітів та опитувань, є найбільшою проблемою як для іноземного, так і для вітчизняного бізнесу. Очевидні проблеми, викликані високим рівнем хабарництва та зловживання, – руйнація системи цінностей суспільства, тотальна недовіра до органів державної влади, що врешті-решт призводить до негативних економічних наслідків, збільшуючи нерівність та уповільнюючи зростання доходів населення.
Що передбачає антикорупційна реформа в Україні?
1. Належне та ефективне функціонування Єдиного державного реєстру декларацій
Система електронного декларування є одним із ключових антикорупційних механізмів, що виконує превентивну функцію і є дієвим інструментом виявлення корупції. Вона, перш за все, гарантує громадський контроль за статками публічних службовців, які отримують дохід, зокрема, з Державного бюджету, а також посилює несприйняття та суспільну негативну думку щодо корупційних проявів.
2. Підвищення рівня доброчесності публічних службовців та громадськості
Недостатній рівень доброчесності окремих службовців, зловживання владою, відсутність критичного ставлення більшості громадян України до проявів побутової корупції та сприйняття незаконного матеріального заохочення як дієвого інструменту для вирішення питань – одні з основних факторів, що сприяють виникненню корупції та ускладнюють її викорінення.
За підтримки Програми розвитку ООН в Україні Національне агентство розробило 4 онлайн-курси, які розміщені на громадському проекті масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus»: «Антикорупційні програми органів влади», «Конфлікт інтересів: треба знати!», «Конфлікт інтересів: треба знати! Від теорії до практики», «Декларуй ДоброЧесно». Курси створені з метою поширення теоретичних та практичних знань серед осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції, експертів та всіх, хто зацікавлений та має бажання долучитись до антикорупційної реформи.
3. Забезпечення ефективної діяльності Державного бюро розслідувань та Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління акти¬вами, одержаними від корупційних та інших злочинів
Державне бюро розслідувань(ДБР)– правоохоронний орган, на створення якого Україна чекала понад 20 років. Зі стартом роботи функції досудового розслідування переходять від прокуратури до ДБР, а за прокуратурою залишається функція нагляду. Такий підхід є стандартом об’єктивного та неупередженого розслідування. У підслідності ДБР – найвищі посадовці, судді, працівники правоохоронних органів, ті, хто вчинив військові злочини. Тобто, в більшості випадків, це люди, які мають можливість впливати на перебіг кримінального провадження та уникати покарання.
Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) утворене для розв’язання проблеми неефективного викриття активів, одержаних злочинним та корупційним шляхом. Утворення і початок функціонування Агентства було однією з ключових вимог Плану дій з лібералізації візового режиму в рамках безвізового діалогу між Україною та ЄС.
4. Забезпечення ефективної комунікаційної підтримки реформи
Антикорупційна реформа – одна із найскладніших та найбільш комплексних реформ, що проводить сьогодні держава. Боротьба з корупцією є компонентом, що червоною ниткою проходить через всі реформи в Україні – від сфери охорони здоров’я до енергетичної незалежності. Тому забезпечення позитивних комунікацій з метою інформування суспільства про реальні результати впровадження антикорупційної реформи, довіри до державних інституцій є важливою складовою прогресу антикорупційної реформи.
Ключова мета комунікації – підвищення рівня поінформованості громадян та бізнесу щодо персональної відповідальності за корупцію, шляхів уникнення та викриття корупційних дій.
5. Удосконалення системи контролю за партійними фінансами
У жовтні 2015 року Верховна Рада ухвалила Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання політичній корупції", згідно з яким з 1 липня 2016 року було введено державне фінансування партій, пропорційне рівню їх підтримки на виборах.
Таке рішення дало поштовх до позитивних тенденцій у діяльності та фінансуванні політичних партій: партії отримали можливість відмовитися від олігархічних грошей та не шукати потужних спонсорів; почали розвивати свої регіональні мережі (поява місцевих осередків), які реально співпрацюють з електоратом; відкрились перспективи для розвитку нових політичних проектів; була введена система санкцій за порушення законодавства щодо фінансування політичних партій.
Тут декілька прикладів того, як ви можете протистояти корупції і боротися з корупцією :
•    Ви можете інформувати громадськість про те, що уряд має бути вільним від корупції. Справедливе правосуддя, що забезпечує рівноправ'я для усіх є важливим елементом забезпечення стабільності в країні і її і зростання. Це також допомагає ефективно боротися із злочинністю.
•    Можна підвищувати обізнаність громадськості через засоби масової інформації і уряду про те, яка ціна корупції, яку платять за неї основні послуги, такі як охорону здоров'я і освіту. Хороша якість основних послуг вигідна усьому суспільству.
•    Необхідно, щоб молодь у  країні знала про те, що таке етична поведінка, що таке корупція, а також про те, як з нею боротися і як вимагати своє право на освіту. Один з кращих інструментів для забезпечення світлого майбутнього для молоді - це потурбуватися про те, щоб майбутні покоління громадян виховувалися на ідеї вільної від корупції держави.
•    Треба повідомляти про випадки корупції. Забезпечте умови для верховенства права.
•    Відмовляйтеся від участі в яких-небудь незаконних і непрозорих заходах. Це допоможе збільшити приплив вітчизняних і зарубіжних інвестицій. Усе більш охоче вкладають кошти в такі країни, де видно, що засоби не потраплять в кишені корумпованих чиновників і не осядуть на їх рахунках. - Необхідно зміцнювати економічну стабільність, категорично відмовляючись миритися з корупцією. Прозорість і відкритість бізнес-співтовариства є наріжним каменем будь-якої сильної демократії.

Інформація підготовлена  управлінням праці та соціального захисту населення Лиманської міської ради за матеріалами https://www.un.org/ru/events/anticorruptionday/, https://www.kmu.gov.ua/diyalnist/reformi/verhovenstvo-prava-ta-borotba-z-korupciyeyu/borotba-z-korupciyeyu
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner