На території громади розпочато імунізацію диких тварин проти сказу!

 

Сьогодні, у понеділок 4 листопада, Лиманська громада отримає 18 тисяч доз вакцин проти сказу — протидію найпоширенішому захворюванню у природних умовах з-поміж диких тварин, а саме вовків, лисиць, єнотоподібних собак. Усі препарати будуть розповсюджені територією громади шляхом ручного розкладання імунізованих приманок вздовж узбіччя автошляхів, узліссях, с/г угідь тощо. Для цього будуть створені спеціальні групи, до складу яких увійдуть мисливці та спеціалісти ветмедицини, а також представники лісового господарства громади, які з 5 по 9 листопада проведуть усі відповідні заходи із розрахунку 25 доз вакцин на 1км2 території громади. 
Приманка безпечна для людей і тварин: невеличкий брикет із запахом м’ясо-кісткового борошна у середині містить капсулу з вакциною. ПРОХАННЯ ДО МЕШКАНЦІВ ЛИМАНЩИНИ: НЕ БРАТИ ЇХ РУКАМИ, НЕ ПЕРЕНОСИТИ ТА НЕ РУЙНУВАТИ! Адже сказ — особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини! 
Заходи з проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території нашої громади, а також аналіз поточної епізоотичної ситуації на Лиманщині анонсували та обговорили на нараді з надзвичайної протиепізоотичної комісії під головуванням заступника міського голови Володимира Фесенко у будівлі міської ради. На робочу зустріч були запрошені користувачі мисливських угідь, єгерська служба, представники місцевого лісового господарства, міської лікарні ветеринарної медицини та товариства мисливців й рибалок. Так, виступаючи перед присутніми, керманич наголосив на тому, що за 9 місяців поточного року ситуація щодо захворювання сказом є позитивно стабільною — жодного зареєстрованого випадку захворювання людини на сказ у громаді, а у Донецькій області в цілому зняти усі обмеження. 
У своїй промові начальник Лиманського міського управління Держпродспоживслужби Сергій Беспалов доповів про тенденцію зниження випадків захворювання диких тварин на сказ, проте збільшення випадків захворювань серед домашніх тварин. “Наше управління робить все від нас залежне, аби впливати на ситуацію зменшення розповсюдження сказу через проведення комплексних ветеринарно-санітарних заходів на території Лиманської громади. Станом на жовтень у громаді жодного підтвердження цього захворювання серед людей, коли у 2018-му ми мали 2 випадки, а у 2017-му 5!” - зазначив він. Також представники Держпродспоживслужби доповіли присутнім про цьогорічну компанію вакцинації домашніх тварин від сказу Лиманською державною міською лікарнею ветеринарної медицини: 3808 собак та 1806 кішок було оброблено від страшного захворювання. 
У 2018-му році на громаду було виділено та розповсюджено 14400 доз препарату, оброблено домашніх собак та кішок — 3839 та 1696 відповідно. 
Резюмував робочу нараду заступник міського голови Володимир Фесенко: “Хочу виділити ефективність розповсюдження доз вакцин проти сказу шляхом ручного розкладання імунізованих приманок. Ми маємо досвід розповсюдження вакцин аерошляхом через скидання приманок із літаків, який сьогодні недоступний через зону проведення ООС. Але, дивлячись на тенденцію зменшення захворювань на сказ можна говорити, що розповсюдження “у ручному режимі” відпрацьовує краще.”
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner