Рятувальник - мужня професія!

 

17 вересня — саме час подякувати за відвагу і сміливість всім працівникам аварійно-рятувальних служб, адже в цей день відзначають День рятувальника України. Свято відзначається щороку цього дня згідно з Указом Президента від 12 вересня 2008 року. День рятівника є професійним святом не тільки працівників усіх аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, інших спеціальних формувань, але його відмічають також громадяни, які внесли свій вагомий внесок у справу ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, захисту життя і здоров’я людей. Нині всі рятувальники України підпорядковуються Державній службі з надзвичайних ситуацій, яка забезпечує реалізацію державної політики у сферах цивільного захисту, захист населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідацію надзвичайних ситуацій, рятувальну справу, гасіння пожеж, пожежну та техногенну безпеки, діяльність аварійно-рятувальних служб, а також профілактику травматизму невиробничого характеру.
Державна служба України з надзвичайних ситуацій недаремно має гасло «Запобігти, Врятувати, Допомогти. Воно відображає нелегкі будні рятувальників. Попереджання та ліквідація пожеж, різного роду аварій і катастроф, стихійного лиха, знешкодження боєприпасів, рятування людей на воді, під час дорожьо-транспортних пригод, це далеко не весь перелік завдань оперативно-рятувальної служби цивільного захисту «Служби порятунку 101».
Протягом 2019 року співробітниками 21-го Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Донецькій області успішно ліквідовано 199 пожеж, надавалась допомога з буксировки автомобілів, які потрапили у сніговий замет, проводилися роботи із видалення аварійних дерев, та інших видів допомоги населенню, які того потребують.
У 2019 році вилучено та знешкоджено 20 артилерійських снарядів. Останній випадок виявлення вибухонебезпечних предметів зареєстрований 19 серпня: у лісовому масиві поблизу м. Лиман співробітниками ДСНС вилучено та знищено авіаційну бомбу вагою                250 кг.
Щодня особовий склад ДПРЗ-21 ГУ ДСНС України у Донецькій області займається підвищенням своєї  професійної майстерності шляхом теоретичних та практичних занять та відпрацювання нормативів на базі навчальних закладів ДСНС.
На високому рівні проходять тактико-спеціальні навчання з гасіння лісових пожеж у Лиманському районі, тактико-спеціальні навчання щодо реагування на надзвичайні ситуації на водних об’єктах на об’єктах залізничного транспорту. З успіхом проведено змагання з пляжного волейболу серед працівників Головного управління ДСНС України у Донецькій області. Постійно проводиться агітаційно-роз’яснювальна робота з населенням та навчання їх правилам пожежної безпеки та діям у будь-яких надзвичайних ситуаціях. Для навчання дітлахів та молоді правилам пожежної безпеки та пропаганди професії рятувальник, для учнів шкіл та дитячих садків проводяться показові виступи під час Тижнів безпеки життєдіяльності та Днів цивільного захисту, а також організовуються екскурсії до пожежно-рятувальної частини.
За сприянням керівництва Головного управління ДСНС України у Донецькій області та Лиманської міської ради щороку покращується матеріально технічна база Лиманського гарнізону, проводяться ремонти службових приміщень, чим значно покращують умови праці та підвищують боєздатність підрозділу.
Рятувальник – професія героїчна! Авторитет рятувальника, безумовно, високий серед населення. Взагалі, у всьому світі служби порятунку користуються глибокою довірою народу. Професія вважається однією з найбільш відповідальних і небезпечних, проте навіть такий стан справ не знижує її привабливість. Не важливо, де сталася природна чи виробнича катастрофа, терористичний акт або виникла будь-яка інша небезпечна ситуація, здатна забрати життя людей, загони рятувальників негайно відправляються на допомогу. Їм доводиться занурюватися в глибину озер, річок і морів, щоб врятувати тих, хто тоне; розрізати пошкоджені при аварії автомобілі і витягувати постраждалих. Це щоденна, виснажлива праця людей, які щохвилини по всій країні в містах і селах допомагають своїм співгромадянам.
Серед особового складу підрозділу є люди, які не тільки своїм приладом можуть довести свій професіоналізм, а й організувати роботу підлеглих.
Вже не один рік у 69-й державній пожежно-рятувальній частині 21-го державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області несе служби Кузенко Євген. Вступив до лав Служби порятунку в 2002 році, вже майже 13 років він займає посаду командира відділення. Ця посада вимагає великої відповідальності. Адже від його дій, швидкого прийняття рішення під час гасіння пожеж та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій залежить життя та здоров’я не тільки громадян, але й підлеглого особового складу. Він відповідає за навчання, виховання, дисципліну особового складу і боєздатність відділення. За період служби у бік Євгена Кузенка жодного нарікання зі сторони керівництва не було. Не даремно він користується повагою та авторитетом з боку підлеглих. А ще Євген Сергійович, як-то кажуть «майстер на всі руки»: він і електрик, і слюсар, і сантехник, і раціоналізатор, і взагалі – дуже порядна і відповідальна людина. Досить багато речей в підрозділі зроблено саме руками Євгена Кузенка. Як то кажуть, «на таких як він стоїть вся служба».
 
ДПРЗ-21 ГУ ДСНС України у Донецькій області

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner