76-та річниця визволення Донбасу від фашистських загарбників

 

На майдані Гвардійський біля пам’ятного знаку воїнам-визволителям Лиманщини відбувся мітинг. Присутні ветерани Другої світової війни, керівництво міста, представники відділів виконавчого комітету міської ради, організацій, установ, навчальних закладів, громадських організацій вшанували пам’ять славетних воїнів, які звільнили землі Донбасу від фашистів, від катів та винищувальної політики нацистів.
На мітингу виступив перший заступник міського голови Юрій Драч: “Дедалі менше свідків тих жахливих подій: хто на власні очі бачив знущання, хто на собі відчув нелюдську злість катів, чиї серця назавжди сповнені болем та сумом. Усвідомте цифру: майже пів мільйону людських життів забрали роки окупації Донбасу та його визволення! Згадаємо добрим словом та схилимо голови перед могилами загиблих. Вічна слава їм та світла пам’ять!”.
Також слово надали голові ради міської організації ветеранів війни, праці і Збройних Сил України Людмилі Морозовій, яка в черговий раз своєю промовою влучила у кожне серце присутніх на заході: “Минули вже десятиріччя, минуть й сторіччя, але кожне покоління українців завжди буде вклонятися у повазі до ветеранів, поважати відвагу та шанувати подвиг нашого воїна, воїнів з Лиманщини! Вони відстояли незалежність та свободу не тільки нашого краю, а й багатьох країн Європи! Кожна зустріч цих мужніх людей — це обов’язково спогади. Серед болю війни, втрат та суму, ці дивовижні люди — ветерани, знаходять моменти людського щастя: з ким поділяли тяжкий фронтовий шлях, з ким ділили шматок хліба та сіль, востаннє видихали дим із самокруток та використовували останні патрони. Вони вистояли, вони перемогли, вони відбудували країну — вони зробили неможливе заради своєї рідної землі! Здоров’я вам, шановні, Божої ласки та наснаги! Зі святом визволення Донбасу!”.
Учасниці художньої самодіяльності ЦКД ім. Горького виконували пісні. Присутні вшанували пам’ять загиблих у роки Другої світової війни хвилиною мовчання та поклали вінки і квіти до пам’ятного знаку.
Цього ж дня у мікрорайоні “Південний” біля меморіалу “Батьківщина-мати” відбувся мітинг та покладання квітів. Присутні керівництво міста, представники трудових колективів підприємств, установ та організацій залізничного транспорту, навчальних закладів, громадських організацій вшанували пам’ять усіх, хто поклав своє життя за звільнення землі Донбасу від фашистів.
До присутніх звернулась заступник міського голови Юлія Гамаюнова: “8 вересня виповнюється 76 років з дня визволення Донбасу від нацистських загарбників — прийміть щирі вітання з цією знаменною датою! Кожен рік ми віддаляємось від страшенних подій кровопролитної Другої світової війни. Ці люди, хто став на шлях відстоювання миру, свободи та незалежності Батьківщини — герої, а пам’ять про них невмируща! Шановні ветерани, ми дякуємо вам за ваш подвиг, за самовідданість та палку жагу перемоги! Міцного здоров’я вам, нехай з вами буде Божа ласка!”.
Присутні вшанували пам’ять загиблих у роки Другої світової війни хвилиною мовчання та поклали вінки і квіти до меморіалу.
Слово мала голова ради міської організації ветеранів війни, праці і Збройних Сил України Людмила Морозова: “Багато з нас знайомий з жителькою нашого міста, колишньою працівницею медичного коледжу — Костильовою Алісою Миколаївною. Багато хто знайомий із життєвим шляхом цієї наполегливої жіночки: у 1941-му році, добровольцем, вона відправилась захищати свою домівку. Пройшовши багатьма фронтовими шляхами у складі 230-ї дивізії, Аліса взяла участь у звільненні міста Сталіне, сьогодні це чарівне місто Донецьк, за що отримала чимало нагород.” Цій героїчній постаті славної Лиманської землі, пані Морозова присвятила наступні строки:
“Уся грудь сяє орденами,
Героєм ви пройшли крізь дим війни,
Нехай волосся вже давно у сивині,
Думками й духом ви, як і тоді, сильні!
Тож нехай не зламають вас негаразди,
Здоров’я, щастя вам на довгий вік,
Божої ласки щиро бажаємо,
Шановний, любий, наш захисник!”

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner