До уваги перевізників та пільгових категорій громадян!


Згідно з чинним законодавством правом пільгового проїзду користуються:
Учасники бойових дій:
- Безплатний проїзд автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання (п. 7 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»),
- Безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) міжміським автомобільним транспортом або проїзд один раз на рік (туди і назад) з 50-процентною знижкою (п. 17 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).
Особи з інвалідністю внаслідок війни:
- Безплатний проїзд автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання (п. 7 ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).
- 50-процентна знижкою вартості проїзду без обмеження кількості поїздок міжміським автомобільним транспортом з 1 жовтня по 15 травня (п. 21 ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).
Особа, яка супроводжує особу з інвалідністю внаслідок війни І групи (не більше одного супроводжуючого).
- Безплатний проїзд автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання (п. 7 ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»),
- 50-процентна знижка вартості проїзду один раз на рік (туди і назад) міжміським автомобільним транспортом (п. 21 ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»),
- 50~процентна знижкою вартості проїзду без обмеження кількості поїздок міжміським автомобільним транспортом з 1 жовтня по 15 травня п. 21 ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).
Особи з інвалідністю внаслідок війни І. II групи:
Безплатний проїзд один раз на рік (туди і назад) міжміським автомобільним транспортом (гі. 21 ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).
Особи з інвалідністю внаслідок війни III групи:
Безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) міжміським автомобільним транспортом або проїзд один раз на рік (туди і назад) з 50-процентною знижкою вартості проїзду (п. 21 ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).
Учасники війни
Рішення Конституційного Суду України від 18 грудня 2018 року № 12-р/2018 у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) пункту 9 розділу І Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 7б-УІП (справа про соціальний захист ветеранів війни та членів їхніх сімей)
Діти віком до 6 років
Безплатний проїзд по території України (по. 7 п. 159 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 р. №176).
Особи з інвалідністю, діти - з інвалідністю
Особи з інвалідністю І та II групи, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю (не більше однієї особи, яка супроводжує особу з інвалідністю І групи або дитину з інвалідністю), мають право на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі) за наявності посвідчення чи довідки, зазначених у цьому Законі, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка, який видається на безоплатній основі. Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю першої групи або дітей з інвалідністю (не більше однієї особи, яка супроводжує особу з інвалідністю або дитину з інвалідністю), мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня.
Пільгове перевезення осіб з інвалідністю здійснюють усі підприємства транспорту незалежно від форми власності та підпорядкування відповідно до Закону України «Про транспорт». Звуження змісту та обсягу права осіб з інвалідністю на пільговий проїзд транспортом не допускається.
Порядок транспортного обслуговування осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю на пільгових умовах визначається нормативно-правовими актами, що регламентують правила користування громадянами повітряним, залізничним, річковим, автомобільним та міським електричним транспортом.
(ст. 38-1 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»).
Діти з багатодітних сімей
Безоплатний проїзд автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання (п. 4 ч. 7 ст. 13 Закону України «Про охорону дитинства»).
Особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і категорії
Безплатний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним транспортом (п. 19 ст. 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»).
Особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. 2 категорії
50-процентна знижка вартості проїзду один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним транспортом (п. 4 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»).
Пенсіонери за віком
Безплатний проїзд на приміських маршрутах (п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 р. N«354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування»).
Військовослужбовці
Безплатний проїзд автомобільним транспортом у відрядження; у відпустку в межах України; при переведенні на нове місце проходження військової служби або у зв’язку з передислокацією військової частини; до місця проживання, обраного при звільненні з військової служби в межах України (п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей»).
Військовослужбовці строкової військової служби
Безплатний проїзд всіма видами транспорту загального користування приміського та міжміського сполучення (п. 2 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей»).
Військовослужбовці, які стали особами з інвалідністю внаслідок бойових дій, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, а також батьки військовослужбовців, які загинули чи померли безвісти під час проходження військової служби:
- Безоплатний проїзд автобусами приміських маршрутів (ч. 4 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів Їх сімей»),
- 50-відсоткова знижка при користуванні міжміським автомобільним транспортом (ч. 4 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей»).
Ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ і особи, прирівняні до них (ветерани податкової міліції, ветерани пожежної охорони, ветерани Державної кримінально-виконавчої служби України, ветерани служби цивільного захисту, ветерани Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації
Безоплатний проїзд автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також автобусами приміських маршрутів у межах України (п. 11 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист»).
Вдови (вдівці) померлих (загиблих) ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і осіб, прирівняних до них
Безоплатний проїзд автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також автобусами приміських маршрутів у межах України (ч. З ст. 7, п. 11 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист»).
Поліцейські під час виконання поліцейських повноважень
Безоплатний проїзд транспортом приміського і місцевого сполучення (крім таксі) (п. 7 ч. 10 ст. 62 Закону України «Про Національну поліцію»).
Працівники СБУ при виконанні обов'язків
Безплатний проїзд автобусами приміських маршрутів (п. 15 ст. 25 Закону України «Про Службу безпеки України»).
Діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, на підставі єдиного квитка
Безплатний проїзд на громадському приміському транспорті (п. 11 постанова Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 р. №226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування»).
Реабілітовані особи, які стали інвалідами внаслідок політичних репресій або є пенсіонерами
Безплатний проїзд на автомобільному транспорті запільного користування в сільській місцевості в межах адміністративного району (ч. 5 ст. 6 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні»).
Депутат місцевої ради
Користується на території відповідної ради правом безплатного проїзду на залізничному, автомобільному і водному транспорті незалежно від форми власності, а також на всіх видах міського пасажирського транспорту (за винятком таксі). У разі якщо вся територія відповідної ради знаходиться в межах населеного пункту, то право безоплатного проїзду депутата місцевої ради поширюється на всю територію населеного пункту. Порядок та умови безплатного проїзду депутатів місцевих рад визначаються Кабінетом Міністрів України, (ст.34 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»).

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner