Механізм придбання житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа в 2019 році

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 № 300 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 15.11.2017 № 877, якою затверджений Порядок і умови надання в 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа.
Умовами надання субвенції є максимальне влаштування дітей до дитячих будинків сімейного типу, малих групових будинків; проведення за рахунок коштів місцевого бюджету подальшого ремонту та облаштування збудованого/відремонтованого/реконструйованого житла, призначеного для малих групових будинків, збудованого/придбаного житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла, житла для дітей-сиріт, осіб з їх числа, в тому числі дітей з інвалідністю; відведення органами місцевого самоврядування земельних ділянок під забудову; наявність проекту нового будівництва житла, призначеного для дитячого будинку сімейного типу, малого групового будинку, розробленого відповідно до визначених Мінрегіоном за погодженням з Мінсоцполітики рекомендацій; відшкодування в разі перевищення граничної вартості проектних, будівельно-ремонтних робіт, будівництва/придбання житла, призначеного для малих групових будинків, дитячих будинків сімейного типу, соціального житла, житла для дітей-сиріт, осіб з їх числа додаткових видатків за рахунок коштів місцевих бюджетів, благодійних пожертв від юридичних і фізичних осіб та з інших джерел, не заборонених законодавством; взяття органами місцевого самоврядування на баланс збудованих/придбаних об’єктів нерухомості для проживання в них дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа; перебування дітей-сиріт віком від 16 до 18 років, а також осіб з їх числа віком від 18 до 23 років на соціальному квартирному обліку або обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, у разі придбання соціального житла, житла для такої категорії дітей, осіб з їх числа; наявність рішення про створення малих групових будинків. 
Зміни стосуються і дитячих будинків сімейного типу. Так, загальна площа побудованого/придбаного за рахунок субвенції житлового об'єкту для дитячого будинку сімейного типу не може перевищувати 250 кв. м. Вартість більшої площі відшкодовується за рахунок коштів місцевих бюджетів, благодійних пожертв від юридичних і фізичних осіб та з інших незаборонених джерел. Якщо загальна площа житлового об'єкта менша або більша від установленого розрахункового розміру, але її вартість не перевищує граничну вартість, спеціальна комісія приймає рішення на користь більшої житлової площі.
– у 2019 році ця субвенція може спрямовуватися на забезпечення житлом дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа (минулого року нею могли скористатися лише діти-сироти та особи з їх числа);
– діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та особи з їх числа, які перебувають на квартирному обліку, тепер можуть самостійно підібрати собі житло на ринку нерухомості та отримати грошову компенсацію для його купівлі.
Доповнюється чинний механізм використання субвенції, зокрема, нормою про зняття з квартирного обліку дітей-сиріт і осіб з їх числа тільки після отримання ними житла у власність. При оформленні договору купівлі-продажу житла для дітей-сиріт, осіб з їх числа накладається заборона на його продаж впродовж 10 років. Діти-сироти та особи з їх числа не зможуть продати отримане житло впродовж 10 років. 
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner