На Лиманщині пройшли спільні тактико-спеціальні навчання щодо реагування на надзвичайні ситуації та запобігання загибелі та травмування людей на водних об’єктах

 

Одним із завдань, які стоять перед рятувальниками є попередження і недопущення загибелі людей на водних об’єктах незалежно від пори року. Представники ДСНС постійно проводять навчання та відпрацювання дій щодо надання допомоги людям, що тонуть.
2 серпня у Лиманському районі на Донеччині відбулися масштабні тактико-спеціальні навчання щодо порятунку людей на воді. Місце проведення навчань було обрано невипадково. Саме там знаходяться Голубі озера – один із найбільш популярних та улюблених районів для відпочинку для мешканців області. У заході взяли участь рятувальники 21-го Державного пожежно-рятувального загону, Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Донецькій області, співробітники Комунальної спеціалізованої аварійно-рятувальної водолазної служби спільно з підпорядкованою аварійно-рятувальною станцією № 9 с. Щурове та представники Станції швидкої медичної допомоги.
За легендою, на пляжі «Ibiza Beach» під час відпочинку, не переконавшись у безпеці і не маючи досвіду, 2 відпочивальника здійснили занурення для дослідження дна озера. В результаті один з дайвінгістів заплутався в риболовецьких снастях, а інший, при спробі надати допомогу товаришеві, пошкодив легеневий апарат акваланга. На допомогу постраждалим негайно прибув патрульний катер 21-го Державного пожежно-рятувального загону. Матроси-рятувальники оперативно вилучили постраждалого з води на берег та передали його медикам, що вже поспішили на допомогу. На місце події прибуває аварійне-рятувальне відділення Служби порятунку разом із підрозділом комунальної спеціалізованої аварійно-рятувальної водолазної служби для надання допомоги другому дайвінгісту.
Водолаз КСАРС з моторного човна виконав спуск під воду для проведення пошуково-водолазних робіт другого постраждалого дайвінгіста, при цьому другий працівник КСАРС страхував водолаза й керував напрямком пошуку за допомогою мотузки. Через кілька хвилин на поверхню води водолаз підняв другого постраждалого без ознак життя. Попри старання лікарів врятувати чоловіка не вдалося.
Також, за легендою навчань під час проведення пошуково-рятувальних робіт працівники аварійно-рятувальної станції виявили на дні озера вибухонебезпечний предмет.
До місця надзвичайної події негайно прибув черговий патрульний катер 21-го Державного пожежно-рятувального загону з особовим складом водолазів-рятувальників, а також оперативний автомобіль піротехнічної групи Аварійно-рятувального загону спеціального призначення. Фахівці піротехнічних робіт здійснили проведення огородження місця події та обстеження території на наявність вибухонебезпечних предметів. Під час обстеження піротехніками було виявлено боєприпас на дні озера, після чого були здійснені заходи щодо вилучення та знешкодження вибухонебезпечного предмету.
Головна мета навчань, а саме відпрацювання оперативного реагування під час проведення пошуково-рятувальних робіт на воді у літній період та елементів надання невідкладної медичної допомоги людині, яка тонула, була досягнута. Учасники заходу позитивно оцінили проведену роботу та сподіваються на те, що купальний сезон завершиться без нещасних випадків на воді.

ДПРЗ-21 ГУ ДСНС України у Донецькій області
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner