Держпродспоживслужба повідомляє

 

Наближається літній оздоровчий сезон. Багато батьків відправляють своїх дітей до оздоровчих таборів. Що необхідно взяти з собою дитині? На що необхідно звернути особливу увагу батькам, що відправляють дитину до оздоровчого табору з цілодобовим перебуванням?

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лиманського міського управління ГУ ДПСС повідомляє про основні правила поведінки дітей під час літньої оздоровчої кампанії.

Батькам, які відправляють дитину до оздоровчого табору корисно знати:

висновок про можливість перебування дитини у дитячому закладі оздоровлення/відпочинку надає сімейний лікар, до якого необхідно звернутись для проходження медичного огляду та отримання медичної довідки на школяра, що від'їздить до дитячого оздоровчого табору.

Протипоказаннями до направлення дитини у заклад оздоровлення/відпочинку є інфекційне захворювання, контакт з інфекційними хворими; наявність соматичної патології, у зв'язку з якою дитина не може відвідувати організований колектив, та загострення хронічних неінфекційних захворювань. У медичній довідці мають бути зазначені дані про результати огляду дитини на педикульоз та коросту, стан здоров'я, щеплення, наявність хронічної патології, групу з фізичної культури, режим оздоровлення, тощо. У разі відхилень у стані здоров'я дитини батькам необхідно повідомити про це лікаря закладу оздоровлення/відпочинку та вихователів.

Не раніше ніж за три дні до початку оздоровчої зміни необхідно отримати у лікувально-профілактичному закладі довідку про відсутність контакту з інфекційними хворими за місцем проживання та місцем навчання.

Батькам необхідно допомогти дитині зібрати речі – наявність відповідних змінній погоді одежі та взуття, що допоможе зберегти здоров'я дитини.

В путівках, як правило, рекомендується наступний стандартний набір:

-велика спортивна сумка або рюкзак, щоб в руках не було великої кількості сумочок або пакетів і дитина могла самостійно транспортувати свої речі.

Для збереження здоров'я особисті речі повинні бути комфортними, переважно з натуральних матеріалів (бавовна) або з віскози:

- відкриті футболки і сарафани, шорти або брюки (штани) для повсякденного носіння (2-3 комплекти), сорочки (футболки) з довгими рукавами (1-2 комплекти);

- купальник (плавки);

- спортивний костюм і закрите спортивне взуття;

- 5- 6 пар панчіх;

- натільна білизна (труси, майки) з розрахунку зміни їх протягом 2-3 днів; зручне взуття (для повсякденного носіння, для пляжу);

- піжама або нічна сорочка;

- 2-3 светра теплих (кофти), джинси;

- нарядна одежа для вечорів відпочинку, дискотек;

- куртка (вітровка) на випадок холодної погоди або дощу;

- літній головний убір;

Не слід забувати і про предмети особистої гігієни, а тому з собою слід взяти:

- зубну щітку і пасту, мило туалетне та господарське;

- щітку для волосся, ножиці для нігтів;

- велике банне полотенце для душа, для дівчаток косметичні засоби для догляду за шкірою та тілом, гігієнічні приналежності;

- також бажано мати засоби захисту від комарів.

Слід перевірити, щоб дитина не взяла з собою те, що може помішати або принести шкоду його здоров'ю і здоров'ю оточуючих людей (свічка, сірники, та бачні вироби, наркотики, спиртні напої, ножик).

Лікарських засобів дитині у заклад оздоровлення/відпочинку давати не потрібно. Кожний заклад забезпечений необхідними медикаментами та медичним обладнанням, організована цілодобова робота кваліфікованого медичного персоналу, у т.ч. лікаря.

Діти отримують в оздоровчому таборі повноцінне різнобічне харчування, яке відповідає їх фізіологічним потребам з урахуванням віку. Для організації питного режиму використовується вода гарантованої якості, промислового виробництва (бутильована) або кип’ячена. Тому не слід давати з собою (і возити) харчові продукти, особливо швидкопсувні. В крайньому разі можна дозволити взяти з собою печиво, цукерки, сік в мілкій розфасовці в тетропакетах, 1-2 літри бутильованої води (а не солодкого газованого напою) в дорогу.

Відправляючи дитину до закладу оздоровлення/відпочинку, батькам необхідно провести роз'яснювальну роботу з питань обов'язкового дотримання режиму дня, виконання вимог вихователів та медичного персоналу. Заборонити самовільно виходити за територію закладу, купатись у водоймах без нагляду вихователів. При настанні будь-якої надзвичайної ситуації, при виникненні проблем у стані здоров'я повідомляти вихователів та медичний персонал. Також, пояснити необхідність виконання правил особистої гігієни, обережність при прогулянках у лісі (в одязі, який захищає від нападу кліщів, комарів та інших комах). У разі укусів комахами також звернутись до вихователів чи медичного працівника.

При відвідуванні екскурсій у спеку не слід купувати харчові продукти сумнівної якості, солодкі газовані напої, тощо.

 

 

Головний фахівець відділу державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Лиманського міського управління

ГУ ДПСС в Донецькій області О.Щербак

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner