Державна реєстрація зміни імені фізичної особи - громадянина України

 

Ім'я фізичної особи, яка є громадянином України, складається з прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.Державна реєстрація зміни імені (прізвища, власного імені та по батькові) проводиться лише стосовно громадян України. 
Заява про зміну імені подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання (прописки)  громадянина України. За заявами громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України або переселилися з неї, державну реєстрацію актів цивільного стану ( у даному випадку зміну імені) здійснюють відділи державної реєстрації актів цивільного стану за місцем звернення заявника.
Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім'я.Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім'я за згодою батьків (одного з батьків - у разі, коли другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері) або за згодою піклувальника.Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на зміну по батькові у разі зміни її батьком свого власного імені.
Державна реєстрація зміни імені проводиться за заявою про зміну імені фізичної особи, яка досягла віку, встановленого законом, відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем її проживання.
До заяви про зміну імені додаються: свідоцтво про народження заявника;
свідоцтво про шлюб (у разі коли заявник перебуває у шлюбі);свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі коли шлюб розірвано); свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено; фотокартка заявника;квитанція про сплату державного мита.
Відділ державної реєстрації актів цивільного стану надсилає необхідні матеріали до територіального органу Національної поліції України за місцем проживання заявника для надання висновку про можливість зміни імені.Територіальний орган Національної поліції України за результатами відповідної перевірки, яка проводиться безоплатно, у місячний строк готує та надсилає висновок про можливість зміни імені разом з усіма матеріалами до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.
Підставами для відмови у наданні дозволу на зміну імені є:здійснення стосовно заявника кримінального провадження або його перебування під адміністративним наглядом;наявність у заявника судимості, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку;офіційне звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника;подання заявником неправдивих відомостей.
Заява про зміну імені розглядається відділом державної реєстрації актів цивільного стану у тримісячний строк з дня її подання. За наявності поважної причини цей строк може бути продовжено, але не більш як на три місяці. На підставі висновку територіального органу Національної поліції України про можливість зміни імені готує висновок про надання дозволу на зміну імені або про відмову у зміні імені в двох примірниках, один з яких надсилає заявнику.
У разі надання дозволу на зміну імені заявник у тримісячний строк від дня його надання відділом державної реєстрації актів цивільного стану може звернутися для державної реєстрації зміни імені до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, яким складається актовий запис про зміну імені. Якщо заявник без поважних причин у зазначений строк не звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для державної реєстрації зміни імені, дозвіл на зміну імені втрачає силу.Відмова у наданні дозволу на зміну імені може бути оскаржена в суді в установленому порядку.

Начальник Жданівського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану  Головного територіального управління юстиції у Донецькій області                       В.А.Станіславська
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner