28 квітня – Всесвітній день охорони праці

 

Щорічно, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світ за ініціативою конфедерації вільних профспілок трудящих, яку підтримала Міжнародна організація праці (МОП), відзначають Всесвітній день охорони праці.
З метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, вшанування пам’яті осіб, які загинули на виробництві, указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685\2006 «Про День охорони праці» у нашій державі також було установлено День охорони праці, який відзначається щорічно 28 квітня – у Всесвітній день охорони праці.
В Лиманській ОТГ станом на 01.04.2019 року здійснює сільськогосподарську виробничу діяльність 1 приватне акціонерне товариство, 17 - товариств з обмеженою відповідальністю, 2 - приватні підприємства, 77 - фермерських господарств (загальна кількість суб’єктів господарювання - 97). Кількість працівників агропромислового комплексу складає 523 особи.
Аналіз виробничого травматизму в галузях агропромислового комплексу ОТГ свідчить про необхідність вжиття заходів щодо поліпшення стану організаційної роботи в сільгосппідприємствах з питань охорони праці та дотримання вимог техніки безпеки.
Для поліпшення роботи щодо запобігання травматизму, аварій і захворювань у сільському господарстві та виконання вимог Закону України «Про охорону праці» і типового положення про навчання, усі посадові особи, спеціалісти і працівники сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств зобов’язані пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці і правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів. Особи, які не пройшли навчання згідно з Законом України «Про охорону праці» до роботи не допускаються.
З метою попередження травматизму та виникнення нещасних випадків в сільськогосподарському виробництві, відділом агропромислового розвитку міської ради  у січні 2019року, організовано навчання керівників та спеціалістів суб’єктів господарської діяльності, у яких закінчився термін дії свідоцтва про навчання, з охорони праці (загальний курс), правил з охорони праці в сільськогосподарському виробництві, правил з охорони праці для працівників зайнятих на переробці та зберіганні зерна, правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, дотримання правил пожежної безпеки, безпеки дорожнього руху.    
Пройшли навчання та перевірку знань: 
-    з питань охорони праці (загальний курс) – 28 осіб з 14 суб’єктів господарювання та установ;
-    з правил безпечної та технічної експлуатації електроустановок споживачів – 39 осіб з 25 суб’єктів  господарювання;
-    з правил охорони праці на переробці та зберігання зерна – 15 осіб з 10 господарств;
-    з правил охорони праці в сільськогосподарському виробництві – 35 осіб з 27 суб’єктів  господарювання;
-    з правил охорони праці під час вантажно- розвантажувальних робіт – 6 осіб з 2 господарств.                                  
Беручи до уваги вищезазначене, відділ агропромислового розвитку міської ради рекомендує наступні профілактичні заходи щодо зменшення виробничого травматизму в сфері АПК:
-    Удосконалити роботу служб з охорони праці, пожежної безпеки та безпеки дорожнього руху сільгосппідприємств, переробних підприємств  та фермерських господарств,
-    Активізувати роботу з питань створення в сільськогосподарських та переробних підприємствах та фермерських господарств безпечних умов праці та зменшення випадків виробничого травматизму,
-    Щорічно проводити навчання з питань охорони праці, пожежної безпеки та безпечної експлуатації електроустановок споживачів,
-    Активізувати роботу за триступеневим оперативним контролем з охорони праці.

Начальник відділу агропромислового розвитку міської ради                             Задорожний О.О.

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner