Молоді тати й мами! Державна реєстрація народження у пологовому будинку!

 

Перший документ вашої дитини – свідоцтво про народження. Багато хто, очікуючи появу малюка на світ, готуються до цієї події, скуповуючи все потрібне і непотрібне в дитячих магазинах. Але ось лише деякі замислюються над тим, як оформити його перші документи і куди за цим слід звертатися. А все ж це важливо – дізнатися всі нюанси, що стосуються реєстрації новонародженого заздалегідь, щоб потім у метушні вже після його народження нічого не пропустити і зібрати всі документи.
Починаючи з 2016 року молоді тати й мами в Україні можуть зареєструвати народження дитини та отримати свідоцтво про народження дитини прямо в пологовому будинку!
Якщо раніше процедура державної реєстрації народження дитини була в компетенції найближчого ДРАЦСу, то тепер все набагато простіше – це можна зробити в тому пологовому будинку, де з’явився малюк на світ. При цьому, компетенція пологових будинків не розширилася, просто в їх приміщенні відтепер розташовується представник / співробітник  відділу ДРАЦСу , який зможе внести відомості про дитину до реєстру.
Щоб отримати його за новою процедурою, підготуйте наступне:
1) обопільна заява батьків або одного з них;
2) паспорти батьків;
3) медичне свідоцтво про народження.
Особливої складності при зборі документів виникнути не повинно, адже написання заяви – це п’ятихвилинна справа, а медичне свідоцтво видають якраз в пологовому будинку. А з паспортами і зовсім все просто…
Форма свідоцтва не зазнала змін і залишилося такою ж. У ній містяться відомості про:
1) прізвища, імені, по батькові дитини;
2) його батьків;
3) про дату і місце народження;
4) про орган реєстрації.
Свідоцтво про народження дитини отримують його батьки, не пізніше дня виписки з пологового будинку. Інші родичі дитини не можуть замість батьків отримати його.
Тепер стало зрозуміло, як зареєструвати дитину.  Залишилося визначитися – чи зручно для Вас це чи ні. Можна коротко перерахувати переваги такого нововведення:
1) оперативність;
2) відсутність необхідності стояти в чергах держінстанцій;
3) скорочення етапів бюрократичної процедури;
4) комфортність (новоспечені мама і тато можуть не відлучатися від немовляти для вирішення “паперових” питань).
Мінус можна знайти всього лише все в тій же оперативності. Деякі батьки не хочуть поспішати і бажають використовувати законний час на роздум при виборі імені для дитини – 30 днів з народження. Але такі пари можуть скористатися поки ще існуючої альтернативою і зареєструвати дитину в ДРАЦС. Таким чином цей єдиний мінус нівелюється.
Постарайтеся не забути про прочитане відразу після пологів. По-перше, тому що не дуже приємно потім буде виступати в ролі правопорушника, а по-друге, тому що чим швидше ви зареєструєте дитину, тим швидше отримаєте можливість оформити і отримувати належні соціальні виплати.
Такою можливістю, щодо реєстрації народжень у пологовому будинку, скористались більшість батьків новонароджених у пологовому будинку «Лиманської центральної районної лікарні». З початку пілотного проекту Міністерства Юстиції України з 2016 року Лиманським міським відділом ДРАЦС ГТУЮ у Донецькій області було видано 514 свідоцтв про народження безпосередньо у пологовому будинку.

Лиманський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головноготериторіального управління юстиції у Донецькій області.
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner