Туберкульоз – підступна хвороба!


Щорічно 24 березня в усьому світі проводиться День боротьби з туберкульозом. Саме в цей день в 1882-му році в Берліні доктор Роберт Кох оголосив про відкриття цієї страшної хвороби, яка до цього часу загрожує кожному з нас.
Основною причиною зростання захворюваності є зниження рівня життя населення, скорочення охоплення населення профілактичними оглядами та зменшення частки хворих на туберкульоз, виявлених на ранніх стадіях.
Основне джерело зараження - хвора людина. Найчастіше туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом. На туберкульоз можна заразитися де завгодно і необов'язково в результаті прямого контакту з хворим. Хворіють люди різного віку і статі. Паличка Коха не розрізняє соціального статусу і з однаковою ефективністю заражає бідних і багатих. При першому потраплянні в організм людини мікобактерії туберкульозу розповсюджуються, але не обов'язково викликають захворювання. Багато з них гинуть. Але деякі можуть зберегти життєздатність і роками перебувати в організмі, до певного часу не завдаючи йому шкоди. Несприятливі чинники такі як погані житлові умови, неповноцінне харчування, стреси, низька санітарна культура населення збільшують вірогідність зараження. Дуже схильні до захворювання на туберкульоз ті, хто зловживає алкоголем і курінням. Все це знижує опірність організму, і зустріч з паличкою Коха обертається трагедією.
Лікувати туберкульоз складно, тому що він «мутував» і пристосувався до тих препаратів, які на нього раніше впливали. З'явилися мікобактерії туберкульозу стійкі до лікарських засобів.
Своєчасно виявлений туберкульоз краще піддається лікуванню. Щоб уберегти себе від зараження цією хворобою необхідно: відмовитися від шкідливих звичок, які знижують опірність організму; стежити за чистотою і порядком в приміщенні; дотримуватися режиму харчування; дотримуватися режиму праці та відпочинку; займатися фізкультурою і спортом; боротися зі стресом; регулярно проходити флюорографічне обстеження. Дотримуючись необхідних заходів безпеки, можна захистити себе від зараження. Боротьба з туберкульозом буде успішною тільки тоді, коли ми всі разом станемо дотримуватися правил боротьби з підступною хворобою і вимагати виконання їх від оточуючих.
А якщо ви думаєте, що вас це не торкнеться, то ви помиляєтеся. Туберкульоз не переможений, він серед нас і в кожну хвилину на Землі від нього страждають люди. Всесвітній День боротьби з туберкульозом був заснований для того, щоб закликати населення берегти власне здоров'я.

В КЛПЗ «Лиманська центральна районна лікарня» 23.03.2019 року буде діяти акція  з безкоштовного скринінгу на туберкульоз шляхом проведення масових флюорографічних обстежень. Запрошуємо всіх бажаючих.
Крім того, 27.03.2019  року з 13.00 до 15.30 буде працювати «гаряча телефонна лінія» з питань туберкульозу. Телефон для консультацій 4-15-95.

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner