Що варто знати про кір та як себе уберегти від захворювання

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КІР ТА ЯК СЕБЕ УБЕРЕГТИ ВІД ЗАХВОРЮВАННЯ.

В Україні триває спалах кору з 2017 року. За й цей час більше 73000 людей у різних регіонах України захворіли на кір. У наслідок хвороби померло 28 людей.

Протягом 7-го тиждня 2019 року на кір захворіли 3264 людини - 1545 долослі та 1719 дітей. За минулий тиждень від ускладнень кору помер один українець – недуга забрала життя 18-річного студента. Заголом цього року померло 8 людей , серед них 2 дитини. У 2018 році кір забрав 16 життів.Мають місце також спалахи кору серед дорослих, насамперед нещеплених, в організованих колективах.

У нас в районі кір почала реєструватися з кінця минулого року – 4 випадки у дорослих, з початку поточного року на кір захворіло 11 осіб , з них 3 дорослих та 8 підлітків( 9 захворілих мешкають в сел. Зарічне, 5 із них відвідують ЗОШ сел.Зарічне). До цього більше 10 років випадків кору на території Лиманського району не зареєстровано.

КІР: СМЕРТЕЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНИЙ І ШВИДКИЙ

Кір – надзвичайно заразний і дуже швидко передається від хворої людини до здорової під час кашлю, чхання ( повітрянно – крапельним шляхом). Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 із 10 нещеплених людей або тих, хто не хворів на кір, можуть занедужати після контакту із хворим. Від кору захищає лише специфічний імунітет, який формується завдяки вакцинації.

КІР СПРИЧИНЯЄ СЕРЙОЗНІ УСКЛАДНЕННЯ

Захворювання може призвести до пневмонії, інфекції органу слуху (середнього отиту), запалення мозку (енцефаліту), а також до інвалідності та смерті.

ЛІКІВ ВІД КОРУ НЕ ІСНУЄ.

Специфічного лікування від кору не має. Лікують лише від симптомів , та в разі виникнення бактеріальних інфекцій призначають антибіотики. Інколи може знадобиться перебування в реанімаційному відділенні. Проте захворюванню можна запобігти.

ЕДИНИЙ НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ ВІД КОРУ – ВАКЦИНАЦІЯ.

На сьогодні існує високий ризик захворюванності на кір не тільки серед дітей, які не отримали щепленення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір зазавичай має набагато тяжкий перебіг. Щеплення проти кору проводиться уже понад 50 років, за ці роки вакцинація зарекомендовала себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики. Щеплення 2 дозами вакцини захищають від кору. Про що варто повідомити лікаря перед щепленням:

-ви підозрюєте що захворіли ( висока температура, погане самопочуття),

-про ймовірність вагітності,

-про хронічні хвороби.

ВАКЦИНА ПРОТИ КОРУ БЕЗПЕЧНА ТА ЕФЕКТИВНА

Щеплення проти кору роблять вакциною КПК ( від кору,паротиту і краснухи). В Україні для цього застосовують вакцини «Пріорикс»/Priorix (виробник Cloxosmithkline Biologicals S.A., Бельгія) та М-М-З ІІ» / М-М-RІІ ( виробник Merk Co, Inc, США). Обидві вакцини гарантовані державою безкоштовно в рамках Національного календаря профілактичних щеплень. Вони безпечні, ефективні та якісні, прекваліфіковані Всесвітньою органзацією охорони здоров»я (ВООЗ), найавторитетнішою інституцією світу у сфері охорони здоров»я.

ПІДСТАВИ ДЛЯ ЛІКАРЯ, ПРИ ВИНЕСЕННІ РІШЕННЯ ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ЩЕПЛЕННЯ.

1. Слід визначити вакцинальний статус ( данні про щеплення проти кору у попередні роки).Щеплення для профілактики кору у контактних осіб призначають дітям і дорослим( одноразово). Вакцинації підлягаюьб особи які:

- не мають зазначених у медичній документації 2-х щеплень для профілактики кору(відсутні дві дози або в анамнезі лише 1 доза щеплення проти кору);

- мають негативні результати лабораторного обстеження щодо наявності антитіл IgG;

- не мають протипоказань , що зазначені в інструкції для медичного застосування вакцини для профілактики кору, паротиту, краснухи;

- не мають в анамнезі захворювання на кір.( для дорослих).

2. Якщо контактний дорослий належить до групи ризику, то щеплення роблять вакциною державним коштам та без обмеження віку.

До неспеціфічних заходів профілактики кору відносяться провітрювання приміщень, по можливості обробка УФО лампами, вологе прибирання приміщень з застосуванням деззасобів, особиста гігієна, укріплення загального імунітету.

 

Завідуючий відділенням епідеміологічних досліджень Лиманської районної філії ДУ «ДОЛЦ МОЗ Ураїни» І.М.Літвінов

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner