До Міжнародного дня рідної мови по всій Лиманщині відбулись заходи

 

22 лютого у музичній вітальні Центру культури і дозвілля у творчій співпраці з центральною міською бібліотекою та громадським об’ єднанням «Промінь» пройшов захід для учнів гімназії. Члени літературного об’єднання «Промінь» Валентина Бикова, Людмила Василенко та Тетяна Осіпова (директор ЦБС) познайомили учнів зі своїм творчим життям та декламували вірші рідною мовою. Поетичні твори були насичені любов’ю до України, до рідного краю, до природи, до людей. На заході згадувалися імена і творчість інших членів ЛІТО - Шеїна Г. та Зозулі В. Бібліотекарі центральної міської бібліотеки розгорнули книжкову виставку «Із мови починається людина», на якій була представлена література про становлення рідної мови, її значення для нації та народу, збірки письменників Лиману, додавши до заходу поетичний акорд «Мови рідної нектар додає нам сили…». 
21 лютого бібліотеки системи провели цикл заходів до Міжнародного дня рідної мови «І там, де звучить рідна мова, живе український народ». Для користувачів різних вікових категорій організовані ілюстровані книжкові виставки, де читачі познайомилися з новими книгами українських поетів та письменників, кращими зразками вітчизняної літератури, матеріалами з історії української мови та літератури, словниками, довідниками та інше. Для дітей середнього та старшого шкільного віку спільно з клубними закладами та НВК проведені конкурси знавців рідної мови «Українську рідну мову в дар дали мені батьки» в Ставчанській та Новоселівській бібліотеках-філіях. Діти мали унікальну можливість насолодитися красою рідного слова, аби наше слово зазвучало повсюди, щоб рідна мова посіла почесне місце в нашій державі, адже мова – це доля нашого народу. Під час конкурсу діти мандрували по станціях, де їх очікували цікаві мовні завдання: «Мовне асорті», «Лінгвістичний волейбол», «Шифрувальник», «Давай, казку відгадай», «Народ скаже, як зав’яже», «Кросворд». В ході заходів діти показати свої: знання, уміння, навички, ерудицію та кмітливість. 
Літературні та мовознавчі вікторини «Моя мова калинова» відбулися в Шандриголівській та Колодязянській сільських бібліотеках-філіях. Для учнів 7-9 класів в Шандриголівській бібліотеці проведено мовознавчу вікторину «Як ти знаєш рідну мову?». Діти поринули у дивовижний світ української мови: дізналися легенду про виникнення мови, про те, які перепони ставали на шляху розвитку рідного слова, грали в мовні ігри та конкурси, які були направлені на збагачення словникового запасу, розвиток мовлення та мислення присутніх школярів. Учні мали можливість ознайомитись з останніми книжковими надходженнями українського виробництва з мови. 
21 лютого відбулися мовні змагання «Яка чудова українська мова» для учнів 5-В та 6-А класів ЗОШ № 4, які провела Центральна дитяча бібліотека ім. Т.Г. Шевченка у краєзнавчому народному музеї. Бібліотекар Бутова Ю. та вчитель української мови та літератури ЗОШ № 4 Діброва Тетяна познайомили присутніх з історією виникнення свята. Група учнів 6-А класу, одягнені в українські вишиванки, підготували міні-сцени, у яких декламували вірші про рідну мову, рідну Україну, показали декілька інсценізацій «Багатство нашої мови», «Мова», «Балада про перевертня». Активний учасник шкільних конкурсів, учениця 9-А класу ЗОШ № 4 Лещенко Софія під час гумористичної хвилини розповіла гумореску Павла Глазового. На заході прозвучали українські патріотичні пісні «Мова Батьківська» та «Рідна мова», які виконала Пирогова Валерія під керівництвом педагога музичної школи Ширшової Тетяни. На завершення заходу учні виконали танок «Україночка».
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner