100–й ювілей Органів державної реєстрації актів цивільного стану в Україні

 

20 лютого 1919 року були утворені відділи запису актів громадянського стану. Практично 100 років існування  - 100 років документального підтвердження на рівні держави певних подій і фактів,   відбувались у житті українців, а це :: народження, шлюб зміна імені , смерть, тощо.
Такі  події і факти мають і юридичне значення, оскільки у своїй сукупності вони характеризують цивільний стан особи, визначають комплекс її прав та обов’язків, характеризують її місце  в суспільстві..
На всіх історичних етапах свого розвитку основним завданням органів державної реєстрації актів цивільного стану була реєстрація відповідних подій та юридичних фактів, з настанням яких і виникають або припиняються  конкретні суб’єктивні права  та обов язки людини та громадянина.
Саме ці органи є одними з перших, які документують людину і громадянина і саме документи, складені в цих органах, є безспірними доказами для підтвердження тих чи інших фактів.
Документи цих органів є одним із джерел формування національного архівного фонду України. Доказом історичного, культурного значення та цінності книг реєстрації актів цивільного стану, є те, що свого часу було порушено питання  проведення якнайширшого дослідження теми Голодомору 1932-1933 років саме на підставі відомостей актових записів цивільного стану.
Виходячи з вимог сучасності органи державної реєстрації актів цивільного стану постійно розвивались, удосконалювалась   їх діяльність та на сьогодні визначене коло їх повноважень є досить широким.    
Наразі з органів, які виконували суто технічну функцію з реєстрації відповідних фактів    , органи державної реєстрації актів цивільного стану перетворилися на сучасні сервісні установи, які забезпечують належні умови для ефективної реалізації своїх прав кожним громадянином.
Запровадження Державного реєстру актів цивільного стану громадян, низки пілотних проектів, сучасних сервісів та ініціатив Міністерства юстиції свідчать, що органи державної реєстрації актів цивільного стану є активними учасниками процесу реформування, що відбувається у державі, з неординарним підходом для створення максимально зручних, комфортних та доступних умов для громадян у визначеній сфері.       
Сьогодні святкуємо 100-річну історію реєстрації актів цивільного стану. 100 років - вражаючий історичний період, і цю історію творили наші колеги, зараз, в сучасній Україні, її створюємо ми. 
Без працівників органів державної реєстрації  актів цивільного стану неможливо пізнати історію своєї родини, отримати спадщину, відчути святкову атмосферу створення  сім’ї чи народження дитини... 
Побажаємо всім колегам здоров’я , бадьорого настрою, професійного натхнення, сонячних днів та позитивних  відвідувачів. 

Лиманський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner