Розлучення за взаємною згодою

 

Якщо обидві сторони прагнуть припинити сімейні стосунки за спільною згодою, розлучення в Україні можна оформити через відділ ДРАЦС.
Важливо: така процедура прийнятна лише у випадку, якщо у вас немає неповнолітніх дітей, а дружина не вагітна.
Як діяти:
-    Подружжю слід звернутися у відділ ДРАЦС за місцем офіційної реєстрації (прописки) будь-кого з них.
-    Необхідно мати при собі документи: свідоцтво про шлюб, паспорти громадян України, військовий квиток (якщо чоловіку не виповнилося 60/65 років).
-    Подати заяву – кожна зі сторін повинна заповнити відповідну частину єдиного документа і цим підтвердивши свій намір розлучитися.
З моменту подання заяви має сплинути 1 місяць, після чого шлюб може бути розірвано. Посадова особа призначить дату, коли подружжя зобов'язано з'явитися у відділ ДРАЦС для реєстрації розлучення. Ті, хто прийняв рішення дати шлюбу другий шанс, можуть відкликати раніше подану заяву без жодних негативних наслідків для себе.
У випадку, якщо чоловік/дружина не має змоги з'явитися до відділу ДРАЦС (необхідно підтвердити поважність причини неявки документально), шлюбний партнер може подати заяву самостійно. Для цього необхідно:
-    Заздалегідь отримати формуляр заяви, заповнити свою частину (відповідну графу), та обов'язково завірити справжність підпису у нотаріуса.
-    Друга сторона заповнює свою частину заяви та подає її в офіційний орган.
-    Призначається дата розірвання шлюбних відносин.
Увага: якщо сторони не можуть з'явитися у відділ ДРАЦС – слід повідомити про цей факт заздалегідь при подачі заяви.
Вам необхідно письмово повідомити про свою згоду на розірвання шлюбу без вашої особистої присутності. Постійно проживаєте в іншій місцевості – вкажіть адресу відділу ДРАЦС, куди слід направити свідоцтво про розірвання шлюбу.
Якщо є обставини, які не дають подружжю змоги з'явитися до відділу ДРАЦС у встановлений день, тоді складається  заява про перенесення дати реєстрації. Законодавець дозволяє розривати шлюб протягом 1 року після подачі заяви, але не пізніше.

Лиманський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану 
Головного територіального управління юстиції у Донецькій області

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner