Лиманщина вшанувала ліквідаторів трагедії на ЧАЕС


14 грудня - день вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Трагедія маленького українського містечка у 1986 році, яку ретельно приховували та не визнавали, набула страшного світового масштабу - стала реальною техногенною загрозою всьому людству. Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС були б ще більшими, якби не героїчний та самовідданий подвиг ліквідаторів, які кинулись боротися з вибухом починаючи з перших годин катастрофи.
Кожного року герої-ліквідатори, поборювачі атомного лиха з Лиманщини, збираються біля пам’ятного знаку особам, постраждалим від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Цей монумент пам’яті для мужніх чоловіків та жінок нашої громади не просто щорічне місце зустрічі: на тих чорних плитах назавжди викарбувані імена земляків, знайомих, друзів, які стали живим щитом у бою з невидимою вбивцею — радіацією.
Учасникам тих страшних подій подарували чарівний концерт творчі колективи громади: вокальні виступи та хореографічні постанови, а також добрі, щирі слова подяки за велике серце та самовідданість кожного ліквідатора - жодного не залишили байдужим. Голова громадської організації “Союз-Чорнобиль” Ілля Кизим поділився своїми страшними згадками про перебування у зоні радіаційного лиха. Разом зі своїми товаришами, він переніс всіх присутніх у залі на 32 роки назад: туди, де шкала показників приладів, що вимірюють радіаційний фон, була занадто мала для такого випромінювання. “Прилади радіаційної розвідки були просто не розраховані для такого масштабу катастрофи. Звичайні вимірювачі, наприклад, були до позначки 500, коли випромінювання сягало 700 одиниць”. Також присутнім продемонстрували приклад технічного оснащення ліквідаторів — справжнісінький вимірювач потужності дози випромінювання, розповівши, також, про усі захисні заходи, що приймалися для учасників рятувальної місії.
До присутніх рятівників звернувся перший заступник міського голови Юрій Драч. Він подякував присутнім учасникам ліквідації та вручив Подяки міської ради: “Шановні ліквідатори, ви не пошкодували власного ані життя, ані здоров’я, вступаючи в боротьбу з невидимим ворогом та вчинили подвиг, який назавжди залишиться в наших серцях! Ми низько вклоняємось вам, самовідданим та хоробрим людям, хто з голими руками прийшли на допомогу людству, хто взяли на себе удар ядерної стихії! Дякую Вам за самопожертву, відвагу та сміливість! Згадаємо теплим словом тих, хто пішов у ядерний вогонь, аби рідна земля не знала горя”. Присутні вшанували пам’ять всіх ліквідаторів хвилиною мовчання. По закінченню офіційної частини, учасники заходу поклали вінки та квіти до пам’ятного знаку постраждалим від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Того ж дня, в ЦКД ім.Горького відбувся “круглий стіл” за участі ліквідаторів та представників відповідних організацій та закладів соціальної сфери. Присутні мали змогу задати свої актуальні питання керівникам соціальних та житлово-комунальних структур Лиманської громади.

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner