В черговий раз співробітники Лиманського відділення поліції проводять профілактичні заходи, спрямовані на боротьбу з шахраями

 

В останні роки різко зросли прояви шахрайств, і боротьба з цим видом злочинів загострилася. На території нашого району практично щорічно реєструються факти телефонного шахрайства.
Шахрайство все більше набуває нових властивостей, воно стає особливим видом інформаційного впливу на людську психіку.
Даний вид злочинного посягання відноситься до категорії технічно складних за задумом та виконанням злочинів. Для його здійснення злочинці часто об'єднуються в групи з чітким розподілом ролей в процесі підготовки і реалізації злочинного задуму. Організатори та виконавці нерідко володіють знаннями в області психології.
У своїй більшості злочинцями при вчиненні злочинів використовуються наступні схеми:
1. Довільно набирається номер мобільного телефону, після чого злочинець на «ламаною» мовою видається родичем, нібито вчинив ДТП, або затриманим співробітниками поліції за скоєння злочину, на питання родича, що з голосом, повідомляють, що розбита губа, зламана щелепа і т. д., і розмовляти він не може, після чого, передає трубку телефону іншій особі, який потім представляється співробітником поліції пояснюючи, що для того щоб родича відпустили і не порушували відносно нього кримінальне провадження, необхідно за допомогою електронного переказу перерахувати кошти на вказані ними осіб, або передати готівкою людині, який особисто прибуде для їх отримання. Ще один варіант даного злочину, де жертвою злочину є підлітки виглядає приблизно так - злочинці, почувши голос дитини взяв телефон представляються приймальні «Діда Мороза», або його довіреними особами та пропонують дитині замовити собі і батькам подарунки на Новий рік, в ході розмови з дитиною зловмисник дізнається адресу його проживання, після чого просить зібрати з будинку золоті вироби, гроші, скласти ці речі в пакет і викинути в кватирку, де цей пакет вже чекає співучасник.
2. Розсилаються смс - повідомлення з текстом: «обслуговування вашої банківської карти заблоковано» і вказуються номера телефонів, за якими можна дізнатися інформацію по даному факту. Після того як громадяни передзвонюють на зазначені номери, злочинці представляються співробітниками банків, в ході розмови дізнаються, чи є громадянин власником банківської карти, якщо так, то повідомляють, що з банківською картою виникли проблеми, і з метою виключення блокування, необхідно негайно через банківський термінал протестувати і провести активацію банківської карти. Громадянин, введений в оман, через банківський термінал, за вказівкою злочинців, здійснює переказ грошових коштів зі свого рахунку на рахунок указний злочинцями, так само виробляє оплату різних послуг, включаючи оплату послуги зв'язку.
3. Розміщуються завідомо неправдиві оголошення на сторінках мережі Інтернет, про продаж різних товарів, після того як злочинці отримують завдаток за обіцяний товар по переводу, або на рахунок мобільного телефону, вони переривають зв'язок з покупцями, не надавши товар.
Відмінність шахрайства від інших видів розкрадань полягає в тому, що потерпіла сторона, введена злочинцем в оман, добровільно і свідомо передає останньому наявні грошові кошти в надії отримати матеріальну вигоду або уникнути небажаних наслідків. Шахрайство відбувається завжди відкрито для потерпілого, але пов'язано з введенням його в оман щодо тих чи інших фактичних обставин. При цьому обман виявляється, як правило, не відразу, а через період часу, що дозволяє не тільки повністю заволодіти майном, але і приховати якісь важливі обставини.
Щоб не стати жертвою телефонних шахраїв, потрібно дотримується простих правил:
1. Ні в якому разі не довіряйте телефонним дзвінкам (нібито родичів, які вчинили ДТП, або затриманих поліцією) з проханням про матеріальну допомогу. З'ясуйте, хто знаходиться з Вами на зв'язку, як його прізвище, ім'я, скільки йому років, звідки він родом, де знаходиться, чи знає він добре Ваших родичів і друзів, в тому числі як він виглядає. Конкретні питання поставлять шахрая в глухий кут, він почне брехати або перерве дзвінок.
2. Ігноруйте дзвінки з інформацією про те, що Вам покладена будь - яка грошова компенсація в обмін на переказ грошових коштів на розрахункові рахунки.
4. Ігноруйте SMS повідомлення від невідомих вам абонентів з проханням передзвонити на даний абонентський номер. З Вашого рахунку може бути автоматично знята значна сума грошей.
5. Проведіть бесіду з дітьми про те, щоб вони не вели телефонних розмов з незнайомими людьми, не називали персональних даних та адреси проживання невідомим особам.
6. Отримавши повідомлення про блокування банківської карти не дзвоніть на номери, зазначені в смс-повідомленні, а зв'яжіться з банком по телефону «гарячої лінії» як правило, він вказаний на зворотному боці банківської карти. При розмові з «операторами" не називайте пароль карти, її реквізити, свої персональні дані: вся необхідна інформація у банківських працівників є, і вона повідомляється при відкритті рахунку.
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner