Рятувальники Лиманщини провели навчання на хлібозаводі

 

9 листопада у м. Лиман відбулися спільні тренувальні тактико-спеціальні навчання 21-го Державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області, Комунального закладу «Лиманський центр безпеки громадян» та медиків Станції швидкої медичної  допомоги обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф щодо організації гасіння пожеж та проведення аварійно-рятувальних робіт на зернопереробних об’єктах.
За легендою навчань, у приміщенні мукомельного цеху на 1-му поверсі будівлі хлібозаводу ТОВ «Чайка» виникла пожежа. Обслуговуючий персонал хлібозаводу сповістив про пожежу диспетчера Служби порятунку «101» та повідомив керівництву. На місце події за підвищеним номером виклику була направлена пожежно-рятувальна та спеціальна техніка. Адміністрація об’єкту провела евакуацію людей та матеріальних цінностей, а також організувала збір членів добровільної пожежної дружини. В результаті удару електричним струмом втрачає свідомість і залишається у задимленому приміщенні робітник мукомельного цеху. Вже за лічені звилини рятувальники прибули на місце події.
Під час проведення розвідки на місці умовної пожежі було встановлено, що внаслідок короткого замикання електропроводки у системі вентиляції мукомельного цеху сталось загорання пилу. Вогонь почав розповсюджуватися по периметру мукомельного цеху та зернотранспортеру до бункерів для зберігання зерна. Виникла загроза вибуху горючого пилу та бункерів с зерном. За тактичним задумом, на момент прибуття перших пожежно-рятувальних підрозділів горіння відбувалося в приміщенні мукомельного цеху на площі 180 кв. м. Для гасіння пожежі ланками ГЗДС було застосовано розпилені струмені води по периметру пожежі через вхідні двері до приміщення мукомельного цеху. Також, для охолодження бункерів с зерном та захисту покрівлі будівлі було застосовано два стаціонарні лафетні стволи. Разом з цим, ланками газодимозахисної служби організовано пошук та рятування людей з охопленої вогнем будівлі.
Завдяки оперативним та злагодженим діям пожежу вдалося вчасно ліквідувати та запобігти розповсюдженню вогню. Метою проведення подібних навчань є відпрацювання навичок особового складу для підвищення злагодженості та взаємодії під час ліквідації надзвичайних ситуацій та пожеж, проведено вивчення об'єкта та здійснено перевірку джерел протипожежного водопостачання. Також, під час навчань був відпрацьований порядок дій персоналу та керівництва об’єкту у разі виникнення надзвичайної ситуації або пожежі на об’єкті. Проведення спільних навчань є запорукою злагодженої роботи аварійно-рятувальних служб при виникненні реальних екстрених ситуацій, що в підсумку дозволить їх успішно ліквідувати з мінімальними матеріальними збитками, а саме головне – не допустити загибелі та травмування людей.

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner