Профілактика мобільного шахрайства


Популярність мобільних послуг іноді призводить до того, що зловмисники намагаються одержати їх безкоштовно, за рахунок інших абонентів. Тому усі оператори мобільного зв’язку прагнуть захистити своїх клієнтів від недобросовісних користувачів мобільних послуг, тому активно протидіє «мобільному шахрайству».
Ми закликаємо кожного абонента уважно ставитися до підозрілих пропозицій і, при необхідності, уточнювати всю інформацію, зателефонувавши до цілодобової інформаційно-сервісної служби зі свого мобільного телефону (дзвінки безкоштовні). Інформацію про всі акції, що проводяться компаніями, Ви можете знайти на сторінках офіційних сайтів компаній.
Види мобільного шахрайства
Будь ласка ознайомтеся з найпоширенішими видами мобільного шахрайства щоб не потрапити на гачок мобільних шахраїв.
Перемога в неіснуючій акції
На телефон абонента надходить, начебто з номеру оператора, коротке повідомлення з інформацією, що він виграв цінний приз і для його отримання потрібно переказати незначні кошти на номер або ж зателефонувати за ним.
Рекомендації: Не поспішайте переводити гроші або відправляти персональні дані третім особам! Якщо Ви отримали таке SMS або дзвінок з інформацією про виграш, не полінуйтеся перевірити достовірність даної новини. Зверніться безпосередньо до сервісної служби оператора та уточніть всі деталі.
Також звертаємо Вашу увагу на те, що будь-яка рекламна акція компаній завжди широкомасштабна і відповідає корпоративним стандартам. Тому будьте особливо уважними, якщо в приватному порядку, чи за допомогою сумнівного оголошення, Вам пропонують здійснити які-небудь дії з Вашим мобільним телефоном, особливо якщо це стосується коштів на Вашому мобільному рахунку.
Вимагання грошей
Механіка обману полягає у тому, що зловмисники телефонують (найчастіше серед ночі) і повідомляють, що близька абоненту людина потрапила у халепу і для її визволення потрібна значна сума коштів. Гроші потрібно переказати на номер, або передати особисто у найкоротший термін. Довірливі люди, наприклад, батьки «постраждалого», під впливом емоцій переказують шахраям на рахунок або віддають значні кошти, навіть не намагаючись перевірити отриману інформацію. Рекомендації: Одне з найголовніших правил — завжди намагатися зберігати спокій. Спочатку потрібно уточнити у своїх друзів, близьких, чи дійсно вони потрапили в біду і потребують Вашої допомоги. Потрібно бути уважними при отриманні подібних повідомлень.
Шахрайство з картками поповнення
Мобільні оператори прагнуть захистити своїх клієнтів від недобросовісних користувачів мобільних послуг, тому активно протидіє «мобільному шахрайству».
Шановні абоненти, просимо всіх бути уважними при купівлі карток поповнення рахунку та рекомендуємо: аби захистити себе від можливих незаконних дій, дотримуйтесь таких нескладних правил:
1. Купуючи Картку, варто надавати перевагу спеціалізованим магазинам, що реалізують картки поповнення рахунку;
2. При купівлі Картки в будь-яких інших місцях намагайтесь поповнювати рахунок та перевіряти його стан у присутності продавця одразу після здійснення покупки;
3. При купівлі Карти отримайте касовий чек, що є документом, який підтверджує факт покупки Карти саме в цьому пункті продажу. Чек необхідно зберігати до моменту підтвердження оператором факту поповнення рахунку;
4. У разі виникнення технічних проблем із поповненням рахунку придбаною Карткою (випадково стерті цифри коду поповнення, механічні пошкодження Картки тощо) зверніться до оператора, та дізнайтеся, яким чином можна відновити код поповнення рахунку;
5. У разі виникнення будь-яких інших проблем із поповненням рахунку придбаною Карткою (Картка була використана раніше, картку поповненням рахунку підроблено), будь-ласка звертайтесь безпосередньо до пункту продажу, в якому Ви придбали таку Картку. У разі виникнення подібних проблем із поповненням Вашого рахунку Ви маєте право звернутися з відповідною скаргою безпосередньо до органів у сфері захисту прав споживачів та правоохоронних органів;
6. Рекомендуємо ретельно ознайомитися з правилами поповнення рахунку, наведеними на зворотньому боці кожної Картки. Пам’ятайте, що код поповнення нанесений на Картці є конфіденційною інформацію та не повинен повідомлятись жодній сторонній особі, навіть якщо така особа заявляє, що діє від імені компанії мобільного оператора.

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner