Запитання, які були задані під час проведення «Прямої лінії» з начальником Управління соціального захисту населення

Відповідно до Графіку проведення «Прямої лінії» з начальником Управління соціального захисту населення Лиманської міської ради, затвердженого наказом начальника управління від 02.01.2019 № 2/02 4 листопада 2019 року відбулася «Пряма лінія» з начальником Управління соціального захисту населення Лиманської міської ради Мальченко Г.В.
Запитання, які були задані під час спілкування: 

1. Які зміни в призначенні субсидії відбулися з 1 жовтня?
Надано можливість призначення субсидії дитячим будинкам сімейного типу на понаднормову площу житла. Разом з тим, при призначенні їм субсидії до доходу не враховується матеріальна допомога яка виплачується за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів, та стипендія дітей сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування, а також придбані ними транспортні засоби;
Також передбачено, що під час призначення житлової субсидії не враховуються доходи одного з подружжя, якщо їм обом більше 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу, у разі коли їх зареєстроване ( фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства;
Субсидія військовослужбовцям призначатиметься без отримання інформації про сплату ними єдиного соціального внеску на  загальнообов`язкове державне соціальне страхування.
За наявності причепа, з дати випуску якого минуло менше 5 років, домогосподарство матиме право на субсидію.
Але слід пам`ятати, що право осіб, яким субсидія призначена до введення цих змін, не переглядається.      
 
2. Чи потрібно повідомляти про зміни вчасно?
Якщо під час отримання житлової субсидії у вас змінився склад сім’ї, склад зареєстрованих у житловому приміщенні, набір житлово-комунальних послуг, з’явився транспортний засіб з датою випуску до 5 років, було придбано майно, товари або сплачено послуги на суму понад 50 тисяч гривень – слід повідомити про це орган, що призначив вам субсидію. І зробити це протягом 30 календарних днів – не пізніше!
 
3. Кому можуть відмовити в призначенні субсидії ?
Відтепер відмовити в субсидії можуть з таких причин:
якщо опалювальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. м (для квартир у багатоквартирному будинку) або 200 кв. м (для індивідуальних будинків). Ця норма не стосується дитячих будинків сімейного типу, а також житла прийомних сімей, багатодітних сімей та сімей, у яких проживають троє і більше дітей (з урахуванням тих, щодо яких оформлено опіку чи піклування);
якщо хтось із мешканців домогосподарства або членів сім'ї має у власності транспортний засіб, який підлягає держреєстрації та був випущений менш ніж 5 років (окрім мопеду). Таке правило не стосується автівок та інших транспортних засобів, які були отримані безкоштовно або придбані на пільгових умовах за допомогою органів соціального захисту населення;
якщо в складі родини або серед членів домогосподарства є особи, які досягли 18-річного віку, і при цьому за інформацією ДПС, ПФУ у них взагалі відсутні доходи, які враховуються при призначенні житлової субсидії; або нарахований середньомісячний сукупний дохід менший, аніж розмір мінімальної зарплати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; та/або вони або за них не сплатили єдиний соціальний внесок у розмірі не менше мінімального, сумарно протягом 3 місяців в періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;
якщо хтось із мешканців домогосподарства або членів родини протягом останніх 12 місяців придбав (або іншим законним способом отримав право власності на) земельну ділянку, квартиру, будинок, транспортний засіб, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (окрім медичних, освітніх і житлово-комунальних послуг) відповідно до соціальної нормі житла на суму, яка перевищує 50 тис. грн.;
якщо орган з питань соцзахисту отримав інформацію про заборгованість по оплаті ЖКГ-послуг (або витрат на управління багатоквартирним будинком), загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів та яка прострочена понад місяць;
якщо громадянин не повернув надлишок перерахованої (або виплаченої) суми житлової субсидії за попередні періоди або не платить суми до повернення;
якщо в родині є боржники з виплати аліментів, які не платять їх понад три місяці. Ця норма не стосується осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря, а також осіб, до яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи або осіб, до яких застосовуються запобіжний захід у вигляді домашнього арешту чи тримання під вартою.
     
4. В травні у мене була заборгованість перед надавачем послуг, субсидія була призначена у безготівковій формі. Чи маю я можливість отримувати субсидію з жовтня 2019р.  на опалювальний сезон  готівкою?
Ні, на право отримання субсидії готівкою ви  набудете з наступного сезону (неопалювального) за умови відсутності заборгованості.

5. Чи потрібно буде повертати кошти нарахованої субсидії так як опалення дали 23 жовтня, а субсидія нарахована з 15 жовтня?  
Ще одна хороша новина – теплий жовтень, через який централізоване опалення тільки ввімкнули. Оскільки нарахування субсидії здійснюється з 15 жовтня то зекономлені кошти залишаться в сім`ях одержувачів субсидій. 
 
6. Чи правда, що з 1 жовтня змінився соціальний норматив, що використовуються при призначенні субсидії у разі використання природного газу для індивідуального опалення.
Так - 4 куб. метри природного газу на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період;  
    
7. Чи правда, що прийом документів на щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до Постанови від 01.10.2014 р. № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» буде відбуватися в приміщенні ЦНАП?
Так з 01.11.2019 р. прийом документів на щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг буде відбуватися в приміщенні ЦНАП.

8.Чи здійснюється перевірка внутрішньо переміщених осіб ?
Так. Згідно пункту 3 Положення про головного державного соціального інспектора та державного соціального інспектора, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2001 № 1091  передбачено перевірку достовірності та повноти інформації про фактичне місце проживання (перебування) внутрішньо переміщених осіб,  які подали заяву для призначення (відновлення) усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, надання соціальних послуг, субсидій та пільг за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, окрім пенсійних виплат.     Постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 року №788 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» визначено, що призначення, відновлення та продовження виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам, у тому чисті особам, які відмовились відповідно до пункту 1 частини першої статті 12 Закону України «Про забезпеченість прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи і зареєстрували місце проживання та постійно проживають на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, здійснюються територіальними органами Пенсійного фонду України на підставі відомостей, що містяться в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner