Що таке ОСББ і навіщо воно потрібно Лиманцям?

 

Виконавчий комітет Лиманської міської ради продовжує інформувати мешканців багатоповерхових будинків м. Лиман з питання створення ОСББ
Тема створення ОСББ не нова для нашого містечка Лиман, але у світлі неминучого підвищення тарифів набуває сьогодні все більшої актуальності. Створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) – справа нелегка, але в кінцевому результаті може принести хороші результати. 
Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку – юридична особа, створена власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для самостійного управління цим будинком та його утримання. ОСББ має статут, печатку, розрахункові рахунки в банку. У той же час це неприбуткова організація, вона не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками.
Мешканці житлового будинку, де створено ОСББ: стають власниками майна та приміщень загального користування в будинку; мають можливість покращити фізичний стан будинку і умови проживання у ньому; отримують механізм для розв`язання проблем проживання у будинку; можуть контролювати якість робіт у будинку; обирають підрядників для поліпшення якості утримання будинку і скорочення загальних витрат; встановлюють розмір квартплати та контролюють використання цих коштів, а також дотацій та субсидій на утримання будинку і прибудинкової території; можуть здавати в оренду місця загального користування з метою отримання коштів для компенсації витрат на утримання будинку.
Власники квартир, де створено ОСББ, мають право вирішувати, хто обслуговуватиме будинок, встановлювати вартість його утримання, врегульовувати питання щодо утримання свого штату: голови чи управителя, двірника, слюсаря, бухгалтера (це мінімум працівників, а максимум визначається можливостями та бажаннями мешканців – консьєржи, садівники тощо).
Створення ОСББ має 4 основних та найвагоміших аргументів, чому життя у багатоквартирному будинку неможливе без створення ОСББ.
Аргумент № 1: Саме за допомогою ОСББ  можливо контролювати використання коштів, які щомісячно сплачують за утримання багатоквартирного будинку та його прибудинкової території.
Аргумент № 2: ОСББ дозволяє вільно обирати, що і як робити для забезпечення належного утримання будинку.
В Україні зараз не існує форми управління багатоквартирним будинком, яка була б простіша та зрозуміліша за ОСББ. Створивши ОСББ ви маєте можливість скликати загальні збори та спільно вирішувати питання, пов’язані з управлінням будинком: від затвердження правил проживання до встановлення кошторису на його утримання.
Аргумент № 3: ОСББ дозволяє контролювати та зменшувати обсяг споживання комунальних послуг.
Аргумент № 4: ОСББ дозволяє економити власні гроші.
Саме після створення ОСББ ви не тільки отримуєте можливість вирішити, що і яким чином робити для утримання будинку, а й можете самостійно встановлювати кошторис на його утримання та визначати розмір і перелік внесків, які ми готові платити для забезпечення належного стану будинку.
Найголовніше в ОСББ - можливість повноцінно реалізовувати права співвласників багатоквартирного будинку. Саме усвідомлення себе господарем дає сили утримувати будинок в надзвичайному стані, оскільки приходить розуміння, що це величезний актив та інвестиція, яку необхідно зберегти для своїх дітей та онуків. Будинки, в яких створено ОСББ та організовано належне утримання, набагато привабливіші для покупців.
Процес створення ОСББ – досить простий та зрозумілий. Тому боятися можна тільки одного – відповідальності. Проте усвідомлюємо ми це чи ні, але ми вже відповідальні за наш будинок відтоді, як придбали квартиру.
Тому питання відповідальності – це питання часу і нашого свідомого вибору. Чим раніше ви станете відповідальним власником, тим менше грошей та часу вам доведеться витратити для відновлення належного стану вашого будинку.
ЯКЩО ВИ МАЄТЕ БУДЬ-ЯКІ ЗАПИТАННЯ ЩОДО СТВОРЕННЯ ОСББ,
ТЕЛЕФОНУЙТЕ: т. 4-13-68 або звертайтесь до відділу ЖКГ  виконавчого комітету Лиманської міської ради каб 302. Ми готові до зустрічі з мешканцями багатоповерхових будинків. 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner